- Foto: TT

Forskare: Nu vet vi varför himlen är svart på natten

Du har kanske inte tänkt på det, men det är faktiskt lite märkligt att himlen blir svart på natten. Nu vet vi äntligen varför.


Vi är så vana att natthimlen att vi sällan tänker på varför den ser ut som den gör – svart med stjärnor spridda över himlavalvet. Frågan om varför den ser ut precis så har mänskligheten dock frågat sig i århundraden.

Problemet, som kallas Olbers Paradox, formulerades för första gången på 1500-talet. Frågan är helt enkelt varför natthimlen är mörk och inte ljus, då det finns så många stjärnor vars ljus att himlen borde vara full av dem.

Svaret är lite komplicerat, men har att göra med att universum trots att det är otroligt stort inte är oändligt och heller inte funnits för alltid. Allt ljus från de mest avlägsna delarna av universum har helt enkelt inte hunnit hit än.

Men vi borde ändå se betydligt mer stjärnor än vad vi faktiskt gör, och att vi har dåliga ögon är inte en tillräckligt bra förklaring. Det som händer är i stället, enligt en ny studie, att gas- och stoftmoln filtrerar bort det ljus vi människor kan se. Ljuset som når oss befinner sig alltså exempelvis i det infraröda spannet, och då upplever vi att de stjärnorna inte finns.

I och med bättre att vi får bättre teleskop hoppas forskarna att få svar på om deras föraning är sann. Förhoppningsvis innebär det att vi får ännu större inblick i hur universum är uppbyggt, och en möjlighet att upptäcka delar av världsalltet som tidigare varit osynligt för oss.

Himlen kanske kommer fortsätta att vara svart, men den kommer att vara allt annat än tom.

Hos NASA kan du läsa mer om studien.

Det händer mycket skumt i rymden. Bland annat så blev en astronaut yngre än sin tvillingbror och i somras var det nära att vi fick en ny måne.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!