Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nyser du när du blir bländad? Här är anledningen

- 18/10/2016, 11:20
Många nyser när de blir bländade, men varför händer det egentligen?
1 av 2

Många nyser när de blir bländade, men varför händer det egentligen?

TT

Det här är en typisk situation när nysningar skulle komma, för oss som lider av ACHOO.
2 av 2

Det här är en typisk situation när nysningar skulle komma, för oss som lider av ACHOO.

TT

Att nysa när man är förkyld är ju inte så konstigt, men det är ju ganska märkligt att många nyser när de får solen i ögonen. Men det finns faktiskt ett skäl.

Nyser du när du bländas av solen eller när du går från ett mörkt rum till ett ljusare? Då är du inte ensam.

Redan den gamla greken Aristoteles visste att nysa när man blir bländad var en grej, och fenomenet har beskrivits i den vetenskapliga litteraturen sedan femtiotalet. Det är dock på senare år som man faktiskt kommit närmare ett svar på frågan om vad som egentligen orsakar det.

Ljusnysningarna har inte bara ett, utan två, namn. Det kallas antingen PSR (photo sneeze reflex) eller det helt fantastiska ACHOO (autosomal dominant compulsive helio-ophtalmic outbursts of sneezing). "Autosomal" betyder att genen för att drabbas ligger på en del av en kromosom som inte bestäms av kön och "dominant" är för att det är direkt ärftligt.

Fenomenet drabbar mellan 17 och 35 procent av befolkningen och man vet faktiskt inte exakt vad som händer. Den starkaste teorin är dock att det handlar om att saker helt enkelt blandas ihop. Ljuset, som alltså bara borde påverka dina ögon, irriterar även din näsa och därför kommer nysningen.

Bländad av solen, börjar nysaTT

När starkt ljus träffar ditt öga så dras din pupill ihop. Den här reaktionen från ditt nervsystem kanske triggar igång andra delar av dina nerver, och näsan sitter ju faktiskt ganska nära ögonen.

Om du är en ljusnysare påverkar det kanske inte din livskvalitet särskilt mycket, men det kan faktiskt innebära vissa faror. Bland annat är det vanligt att bilförare nyser när de åker ur en tunnel, och det händer att piloter drabbas när de är på väg upp genom ett molntäcke.

Fenomenet är såklart inte skadligt i sig själv och är mer en lustig tillfällighet, som vänsterhänthet eller att du blir törstig precis när du ska gå och lägga dig. Du har bara lite felkopplingar i nervsystemet, helt enkelt. Inget konstigt alls. Eller?

Läs mer om nysningar hos BBC.

Andra saker som äntligen fått ett svar är varför natthimlen egentligen är svart och varför gäspningar smittar.

Händer det här dig?