Snart kan du odla din egen mat – lösningen på svält?

- 25/10/2016, 09:31
Ett blåbär, och de blåbärsceller som odlats fram i Cellpod.
1 av 2

Ett blåbär, och de blåbärsceller som odlats fram i Cellpod.

VTT

Den här nya uppfinningen skulle kunna skapa ett helt nytt, rent, sätt att producera nyttig mat.
2 av 2

Den här nya uppfinningen skulle kunna skapa ett helt nytt, rent, sätt att producera nyttig mat.

VTT

Kan en liten maning som odlar växtmaterial på din köksbänk vara lösningen på allt?

Tänk en framtid där du själv kan odla din egen mat, utan att behöva slava på en åker. Nu kan finska forskare ha uppfunnit en pryl som tar oss närmare det.

Uppfinningen, som de kallar Cellpod, är en bioreaktor där du kan odla växtceller. Som en liten ugn, där du i stället för att odla hela växter bara låter växternas celler växa till sig.

När cellmassan är klar för skörd, efter ungefär en vecka, är det inte färdiga bär som trillar ut utan snarare något som liknar havregrynsgröt eller kokt couscous. Meningen är dock att det ska innehålla allt det göttiga som växter innehåller, som exempelvis proteiner och antioxidanter.

Cellpod, VTT

Enda problemet är att det helt enkelt inte smakar så gott. Forskarna har lyckats odla fram hjortronceller, men den massa man fått fram smakar bara svagt av bäret.

Kanske kommer det man odlar fram på sin köksbänk snarare vara som ett kosttillskott, något du blandar i din mat för att få upp näringsinnehållet.

Det behövs dock lite mer undersökningar på hur bra hemmaodlingen faktiskt är. Bland annat så behövs fler tester för att verkligen veta hur nyttigt det är. Om näringen inte finns kvar i växtmoset finns det ju ingen anledning att äta det.

Läs mer om studien på VTT.

Det känns ibland som att det verkligen kommer att gå åt skogen med jorden, inte minst genom alla läskiga sjukdomar som riskerar att spridas. Dessutom verkar det som att maxlängden på ett människoliv redan är nått.

Skulle du vilja ha en Cellpod?