Därför har män bröstvårtor

- 25/10/2016, 11:17
Varför har egentligen män bröstvårtor?
1 av 2

Varför har egentligen män bröstvårtor?

TT/ Montage

Kvinnors bröstvårtor har ju ett rätt tydligt användningsområde.
2 av 2

Kvinnors bröstvårtor har ju ett rätt tydligt användningsområde.

Mäns bröstvårtor bara sitter där, utan att göra nytta. Men vad är egentligen anledningen till att de är kvar?

Om du någon gång känner dig betydelselös, kan du ju trösta dig med att du åtminstone inte är lika värdelös en manlig bröstvårta. Men varför sitter de egentligen där?

Enkelt uttryckt är det en fråga om timing. Människan är ju ett däggdjur, och som namnet antyder är att amma, dägga, rätt så viktigt för oss. Bröst och bröstvårtor utvecklas därför väldigt tidigt hos människofoster.

Början till bröstkörtlar utvecklas redan under vecka fyra, långt tidigare än ett fosters kön börjar att utvecklas. När killfoster börjar producera testosteron under vecka åtta, så är brösten alltså redan där.

Men är det inte lite slött att de finns kvar, trots att de inte gör någon nytta?

Alla saker på kroppen fyller faktiskt inte någon särskilt funktion, exempelvis vår svanskota. Det är för att det inte finns någon mening med att evolutionera bort ett drag, som inte skadar oss. Men mäns bröstvårtor kan faktiskt orsaka skador, exempelvis cancer. På något sätt måste alltså ändå fördelarna uppväga nackdelarna.

Så varför har män bröstvårtor? Jo, helt enkelt för att kvinnor har dem. Och där gör de en väldig nytta.

Läs mer på Scientific American.

Andra knasigheter som vi kan tacka evolutionen för: Att långa människor ser bättre i mörker och att vi svettas så mycket.

Skulle du vilja ta bort mäns bröstvårtor?