Måndag 25 Okt
Stockholm

Ny upptäckt: Dinosaurier kan ha varit riktigt smarta

Dinosaurier verkar ha varit mer intelligenta än vi tidigare trott. Bilden är dock ett montage.
1 av 3
Dinosaurier verkar ha varit mer intelligenta än vi tidigare trott. Bilden är dock ett montage. Foto: Pixabay/Montage
Det här är en bild på fossilet. Forskarna kan som tur är få ut mer info från det än vad du kan.
2 av 3
Det här är en bild på fossilet. Forskarna kan som tur är få ut mer info från det än vad du kan. Foto: Faksimil
Men det är ändå fint att de var rätt intelligenta. Eller hur?
3 av 3
Men det är ändå fint att de var rätt intelligenta. Eller hur?. Foto: Pixabay

Ett nytt fossilfynd tyder på att dinosaurierna var mycket intelligentare än vi tidigare trott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bilden av hur dinosaurierna var är i ständig förändring, i takt med att vi gör nya, fantastiska fynd. Först kom nyheten att T-Rex kvittrade snarare än att vråla, och nu verkar det som att dinosaurier i allmänhet var mycket smartare än vad vi tidigare trott.

Det nya fyndet är en fossiliserad dinosauriehjärna, den bäst bevarade man någonsin hittat. Fyndet visar att åtminstone den här stora växtätaren hade en mycket större och mer komplex hjärna än vi tidigare trott.

Dinosauriehjärna

Hjärnstorlek är inget perfekt mått på hur smart någon är, men det säger ändå något om hur intelligensen kan ha sett. Tidigare så har forskare trott att själva hjärnan tog upp en rätt liten del av dinosauriernas skalle, och att resten var ett stort skyddande lager. Så ser exempelvis skallarna hos moderna krokodiler ut.

Det här nya fossilet är dock så detaljerat att forskare för första gången kan få en glimt av de finare strukturerna i en dinosauries hjärna. De allra yttersta delarna av hjärnan hade nämligen mineraliserats innan den hade chansen att ruttna.

I ett elektronmikroskop har man kunnat se både hjärnstrukturer och var blodkärlen gått, och det verkar som att dinosaurier är mer lika fåglar än de tidigare nämnda krokodilerna. Att vara smart som en fågel kanske inte låter så smickrande, men faktum är att fåglars hjärnor är väldigt effektivt konstruerade.

Vi vet att dinosaurierna dog ut, men det verkar alltså att det inte berodde på att de var korkade. Det är ju inte så lovande för oss.

Läs mer på Science Daily.

En annan smart sak som fåglar gör? Vad sägs om att ha ett knep för att aldrig krocka i luften? Och hur smart, eller åtminstone bildad, är du? Vågar du testa?

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

Är du smartare än en dinosaurie?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela