Reaktionerna på skräck är ett sätt för oss att överleva, men vissa tycker att de är rätt sköna och lite mysiga. Så till den grad att Halloween är en högtid som nästa helt handlar om att skrämmas.
Reaktionerna på skräck är ett sätt för oss att överleva, men vissa tycker att de är rätt sköna och lite mysiga. Så till den grad att Halloween är en högtid som nästa helt handlar om att skrämmas. - Foto: Pixabay

Det här händer i din kropp när du blir rädd

Nu i högsäsongen för skräckfilm tar vi tag i frågan om vad som egentligen händer när du blir rädd, och varför vissa verkar gilla det.


1. Amygdalan får fnatt

Amygdalan, ett område långt inne hjärnan, är väldigt i aktivt när du blir rädd. När du möts av en skrämmande situation så kapar amygdalan resten av hjärnan och dränker din hjärna i ämnen som förbereder dig på att fly eller slåss. Det är alltså svårt att tänka klart när du är riktigt rädd.

2. Kallsvetten rinner

När du blir skrämd så börjar du svettas. Det intressanta är att skräck-svett luktar annorlunda än vanlig skräck. En hypotes är för att den lukten får dig att bli mer alert och redo.

Å andra sida är svett i sig inget dåligt, utan en stor evolutionär fördel.

3. Du börjar flåsa

Snabbare andetag är en vanlig effekt av att bli rädd och det är till för att du ska få mer syre i blodet. Återigen är det här en förberedelse för att kunna springa i väg riktigt fort om det visar sig att din rädsla är välgrundad.

4. Ditt blod påverkas

Rädsla höjer ditt blodtryck och din puls blir snabbare. Blodet fördelas även ut mot dina muskler och bort från dina inre organ.

5. Du blir svag i knäna

Att bli svag i knäna eller att bli tillfälligt paralyserad är ett klassiskt beteende hos bytesdjur. Genom att bli alldeles stilla hoppas de mest primitiva delarna av din hjärna att ett farligt rovdjur inte ska se dig.

6. I värsta fall får det otrevliga konsekvenser för din blåsa

Om du blir riktigt, riktigt rädd kan det få väldigt tråkiga konsekvenser. I extrema fall kan rädslan nämligen göra att du förlorar kontrollen över din blåsa. Du kissar helt enkelt på dig av skräck.


Inga av de här grejerna verkar ju särskilt roliga, så varför gillar vissa personer att utsätta sig för rädsla exempelvis genom läskiga filmer? Ett svar skulle kunna vara att det är ett spel mellan vår primitiva amygdala och vår mer sofistikerade hjärnbark.

Vår amygdala slår på alla cylindrar och skapar en mängd fysiska skeenden i vår kropp, men vi vet, på ett högre plan, att upplevelsen inte är farlig på riktigt. Det här kan kännas skönt, eftersom det blir ett kontrollerat sätt att tappa kontrollen.

Vi andra, som bara tycker att skräck är vidrigt, får helt enkelt vänta på att trenden vänder och att julens alla romantiska komedier kommer i stället.

Läs mer om hur rädsla påverkar dig på LiveScience. Du hittar artiklar här och här.

Många är rädda för att flyga, men hur farligt är egentligen luftgropar? Andra är rädda för spindlar, och de har faktiskt ett supersinne. Som tur är finns det en ny behandling mot spindelfobi.

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att bli rädd?
Tack för din röst!