Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför förbjöds folk förut att äta semlor i Sverige

- 14/02/2018, 20:34

Att både baka och äta semlor hur man vill har inte alltid varit fritt. Det här är något som polisen i Malmö idag uppmärksammar på sin Facebooksida. "Våra kollegor bötfällde bagare som var för snabba med mandelmassan", skriver man.

Det kanske är svårt att tro idag, men så sent som på 1950-talet var det inte tillåtet att baka och äta semlor hur som helst.

Det här är något som polisen i Malmö idag uppmärksammar genom att dela ett gammalt tidningsurklipp på Facebook.

I urklippet står det att läsa om en händelse där några bagare i just Malmö bakade så kallade fastlagsbullar, alltså det som vi idag brukar kalla för semlor, efter jul.

Det skulle de inte ha gjort.

"När polisen fick se bullarna i fönstren rapporterades tillverkarna, vilka har böter att vänta", skrev tidningen.

Tidningsurklipp fastlagsbullar
Bildkälla: Facebook

Varför var det på det här viset då? Polisen i Malmö reder ut på Facebook där man skriver:

"Våra kollegor bötfällde bagare som var för snabba med mandelmassan. Anledningen? Det var upp till jordbruksnämnden att fastställa när det var dags för bullätande. Inte bagarna själva".

Nämnden skulle även prissätta bullarna, enligt artikeln. Och trots att Skånes konditorier protesterade genom att hävda "frihet åt fastlagsbullarna" lyssnade inte jordbruksnämnden på det.

Som tur är har mycket hänt sedan dess, något också polisen i Malmö konstaterar på sin Facebook idag "även om fettisdagen officiellt var igår".

Man skriver:

"Tiderna förändras och vi med den. Njut av din semla. Vi gör tummen upp för semlor året om".

Semlor i låda
Semlor. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Urklippet har delats av polisen tidigare, något bland annat Expressen skrivit om, så det här handlar om en favorit i repris.

Läs även om varför det heter fettisdagen – och varför vi ens har som tradition att äta semlor.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.