Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Rolig" meme sprids bland barn på Facebook – föräldrar oroliga

Nyheter | 13/04/2018 20:27

Bilden på den farliga uppmaningen har delats nära 30 000 gånger på Facebook och föräldrar är oroliga att barn ska anta utmaningen.

Internet kryllar av roliga bilder och så kallade memes. Den ena roligare än den andra. Men vissa memes är menade som skämt och bör inte hamna inom räckhåll för barn. En sådan bild har spridits i veckan.

Bilden som delades på den stora Facebook-sidan "Meme" har nära 30 000 delningar.  På bilden står det att om man knycklar ihop aluminium till en boll och lägger den i en mikrovågsugn i sex till sju minuter så förvandlas den till en skinande boll. 

Roligt för de som fattar att det är ett skämt. Inte lika roligt för den som testar på det eller är i närheten när någon gör det. Det är, för de flesta känt, inte bra att lägga någon metall i en micro. 

Farlig utmaning sprids på sociala medier
Bilden har nära 30 000 delningar. Bildkälla: Faksimil Facebook

Under bilden kommenterade många oroade föräldrar och andra personer med barn i sin närhet mycket starkt. 

"Det här är så sjukt. Jag kan bara föreställa mig hur många barn som kommer dö eller skada sig själva när de testar det här."

Men hur farligt är det? 

Nyheter24 pratade med fysikern Göran Manneberg vid KTH om varför det är farligt att ha metall i micron och om hur farligt det egentligen är. 

– Det som värmer upp maten i en mikrovågsugn är så kallade mikrovågor och de kommer fastna med sin energi på mat som innehåller vatten men de kommer också fastna på metall. Finns det metall i mikron så kommer den bli varm och det blir oftast gnistor. 

Men Göran Manneberg är tydlig med att säga att det inte är livsfarligt och skador kommer endast orsakas på insidan av mikrovågsugnen och inte på en person som står utanför. 

Så för att summera. En rolig meme men inget du bör testa hemma – om du inte vill förstöra din mikro!

TV: Forskning: LSD får din hjärna att gå tillbaka till barnstadiet

Här kan du läsa om 7 saker du aldrig någonsin ska värma i mikron

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du sett bilden på Facebook?