Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sova med fläkt – kan vara farligt för hälsan

- 28/07/2018, 21:58
Farligt att sova med fläkt bredvid sängen

Fläkt bredvid sängen

Unsplash

Sover du, som många andra, med fläkten i högsta hugg bredvid sängen? Enligt experter kan det här vara farligt för hälsan.

Sverige fortsätter brännas upp till över 30 grader den här veckan. Att få en ordentlig natts sömn kan för många vara svårt, speciellt utan en fläkt, som enligt experter inte är bra att sova med.

I den här värmen är det inte många som tackar nej till en fläkt för att svalka oss. Men, det är nog inte alltid bästa lösningen och det kan till och med göra dig sjuk. enligt experter. 

Allergier, astma-attacker, irriterade bihålor, ömma muskler och torra ögon kan vara jobbiga symptom från när fläkten är igång. Inte bara för att den blåser kall luft på oss, utan för att den blåser omkring damm och pollen också.

Istället säger experter att man ska hålla rummet kallt med exempelvis något som täcker fönstret under solens starkaste timmar. Håll kroppstemperaturen nere genom att dricka kallt vatten, istället för kaffein och alkohol.

Mark Reddick, från Sleep Advisor, påstår dock att det finns både nackdelar och fördelar med att sova med fläkt.

– För vissa kan det hjälpa att sova med en fläkt för att hålla sig sval under natten. Men för andra kan det hålla dem vakna, trigga astma-attacker eller torka ut deras ögon. Fläkten kan blåsa damm och pollen runt omkring i hela rummet som kan ge dig exempelvis hösnuva, vilket antagligen kommer försvåra sömnen ännu mer.

Han fortsätter:

– Ta en titt på din fläkt. Om den har samlat på sig massa damm på bladen så tänk dig att alla de dammpartiklarna flyger omkring i luften du andas varje gång du sätter igång den.

Som sagt så kan du få torra ögon av att sova med en fläkt. Men fläkten kan även torka ut din hy och mun, i alla fall om du sover med öppen mun.

Reddick tillägger:

– Det är inte farligt att sova med en fläkt i ditt sovrum. Det är en fråga om preferens och att hitta rätt lösning på ditt behov.

Men om vi inte får använda fläkt, hur kyler vi då ner oss under en riktigt het sommarnatt?

Enligt Reddick fungerar det bra att lägga några flaskor fulla med vatten blandat med salt i frysen. Sen lägger du dem på ett fat framför fläkten, och när den blåser över isen så känner du hur du svalnar. Men, om vi nu ska hålla oss borta från fläkten, så lägg istället de frysta flaskorna i sängen innan du går och lägger dig. Så när det är dags att krypa ner är det svalt och skönt i sängen.

Ett annat tips är att lägga in kuddar och täcke i frysen på morgonen, så tar du ut dem när du ska sova.

Men det kan ju också vara så att du har det olagligt varmt i din lägenhet och behöver få det åtgärdat,läs mer här för att få reda på ifall det kanske är så och hur du går till väga.