Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

När smakar osten som bäst? Här är knepet du inte trodde fanns

Nyheter | 23/09/2018 11:43

Till alla ostälskare, det finns ett ostknep. Jo, bäst före-datumet behöver nämligen inte vara skrivet i sten. Här är knepet så att man kan äta osten när den smakar som mest – och bäst.

Ost, ost, ost i all dess form, det är ju bara för gott? Men tänk om den kan bli ännu godare? Nu avslöjas ostknepet som gör det möjligt för dig att äta osten när den smakar som absolut mest och bäst.

Om du gillar ost med mycket smak, då ska du försöka invänta utgångsdatumet på osten. Jo, för ju närmre utgångsdatumet, ju mer smakar osten. Otippat va?

Sparar pengar

För visst har man någon gång sett ostar på extra pris med etiketten "kort datum" eller "ät snart". Ibland kan man ju till och med få dyrgripen för halva priset. För ost är ju som känt överlag ganska dyrt, men vill man ha den ost som smakar mest, ja då kan man faktiskt spara några kronor.

Men osten kan alltså nästan ha gått ut, och då är det som mest smak i den.

Kanske ska man inte ens äta osten man köpt med kort datum direkt. Det finns nämligen sätt att få den ännu godare.

Förseglad

Så, hur lagrar man osten själv för att få den som godast? Jo, lagrar man den rätt kan man äta osten flera år efter bäst före-datumet, men lite beroende på hur den är förseglad.

En ost som är särskilt lämpad att lagra i kylen är Edamer, berättar ostfantasten Arne Brimi för norska Dagbladet.

– En ost var fem år över bäst före-datumet och smakar helt otroligt. En fenomenal god och rik smak, och det är så roligt att den är så gammal, fortsätter Arne Brimi.

Men varför smakar osten mer ju äldre den blir? Det är genom lagringstiden som osten utvecklas, och för varje steg den tar i lagringsprocessen får den en ny smakfull karaktär. Så, ju längre man väntar, ju starkare blir osten.

Men varför har då osten ett bäst före-datum om man kan äta den efter den gått ut? Det är livsmedelsproducenter som ansvarar för att sätta utgångsdatumet som bygger på deras kunskaper om råmaterial samt processer som används.

Titta, lukta, smaka!

Rekommenderas är att titta, lukta och smaka innan du slänger maten.

Men finns det mögel på osten bör du ta ett steg tillbaka, för då gäller nämligen inte riktigt samma regler. När det gäller halvfasta och fasta ostar kan man försöka skära 1,5 cm runt möglet. 

Mjuka ostar däremot, ser du mögel i en mjukost är det bara att kasta direkt. 

Ostknepet – vänta med att äta den.
Osten behöver inte vara oätlig för att bäst före-datumet har gått ut. Bildkälla: Pixabay

Så, hur gör man för att få osten ännu mer mogen än när man köper den? Och hur undviker man mögel?

Förpackning

Osten ska vara förpackad i sin ursprungsförpackning eller förseglad med vax. Anledningen till det är att den måste vara tät, så kika en extra gång så att det inte finns något litet lufthål någonstans.

Temperatur

Stadig och kall temperatur är a och o. Osten kan förvaras i kylskåp, källare eller förråd som håller en fast temperatur. Men tänk på att det inte får vara för varmt, helst ska det inte över 13-14 grader.

Vända

Ja, när man ligger och solar en härlig sommardag måste man ju vända på steken för att få en jämn färg, samma gäller osten. En gång i månaden kan det vara bra att vända på osten, men det är mest för att kolla läget och se så att osten inte sjunker ihop.

Ät inom kort

När du väl har öppnat osten som du lagrat själv så lär den smaka ljuvligt. Men man bör äta upp den inom kort, kanske inget problem för en ostälskare? Det är nämligen så att när originalförpackningen väl öppnas så har osten kort hållbarhet. Den har lätt att utsättas för mögel och jäst som finns i luften och miljön.

Älskar du ost? Testa dig själv här – om du kan få alla rätt i Nyheter24:s ost-quiz.

Källa: Norska Dagbladet