Polisens bild på Niklas Eliasson.
1 av 2
Niklas Eliasson, som har bytt namn till Niklas Eriksson, släpps ur fängelset idag. - Foto: JONAS EKSTROMER/TT/Polisen
Niklas Eliasson i gröntröja och med en skylt med siffran 2 på.
2 av 2
Niklas Eliasson dömdes för 14 brott och är nu fri. - Foto: Polisen

Idag släpps "Örebromannen" Niklas Eliasson från fängelset

Niklas Eliasson, även känd som "Örebromannen", har kallats Sveriges värsta våldtäktsman. Han blev åtalad för 18 brott och dömdes för 14 av dem. Idag släpps han fri.


Niklas Eliasson, även känd som Örebromannen och en av Sveriges värsta våldtäktsmän, släpps idag ut ur fängelset.

Eliasson begick flera våldtäkter i Örebro under fem års tid, mellan 2005 och 2010, och blev klassad som en serievåldtäktsman. Han förföljde sina offer på cykel och utsatte dem sedan för grova övergrepp. 

Han åtalades för hela 18 brott, men dömdes för 14 av dem. En psykiatrisk undersökning visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Så hans straff slutade med fängelse på 12 år, rapporterar Expressen.

Brotten han dömdes för:

  • Två fall av grov våldtäkt
  • Sex fall till våldtäktsförsök
  • Två misshandelsfall
  • Två fall av sexuellt ofredande
  • Ringa vapenbrott
  • Försök till rån
  • Olaga hot

Han dömdes också till totalt 730 000 kronors skadestånd till de kvinnor han utsatt men också 50 000 kronor till Brottsoffermyndigheten. 

Han har suttit bakom lås och bom i åtta år av de 12 han dömdes till. I fängelset ska han ha dödshotat andra fångar, slagit sönder bord och kastat kastruller omkring sig. Ändå blev han villkorligt frigiven efter två tredjedelar av tiden. Nu är han 31 år gammal och en fri man.

Det är Övervakningsnämnden som bestämmer var Niklas Eliasson nu får bosätta sig. Under de kommande fyra åren som han är villkorligt frigiven kommer han behöva ha samtal med en frivårdsinspektör. 

Enligt Nerikes Allehanda har Niklas Eliasson också bytt namn inför frigivningen. Numera heter han Niklas Eriksson.

DNA-prov

Det var tack vare DNA-prov som Niklas Eliasson tillslut kunde dömas. Totalt var det 500 unga män som tillkallades av för att topsas. Anledningen till att de blev utvalda var att de passade in i gärningsmannaprofilen. 

Det läskiga var att när Niklas Eliasson fick hem hans kallelse 11 oktober 2010, så fick han panik. Det ledde till att han begick ytterligare övergrepp på flera kvinnor, innan han äntligen kunde gripas senare samma dag, skriver Expressen.

En och en halvtimme

Ett av våldtäktsoffren berättar i ett avsnitt av P3 Dokumentär att hon blev fastbunden och våldtagen i kylan, i hela en och en halv timme. 

Undrar du mer om vad som hände med Niklas Eliasson när han dömdes? Varför han blev kallad Örebromannen? Nyheter24 har tidigare skrivit om det, som du kan läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om Örebromannen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.