Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Meteorologens uppmaning: Dags att byta till vinterdäck

Nyheter | 23/10/2018 21:20

Att kylan är på ingång är det få som missat, framförallt inte i norra Sverige. Men nu kommer snön på riktigt. Hela Sverige förutom Skånes kust, bör byta till vinterdäck redan nu.

Lågtrycket som dragit in från Norge över södra Sverige har bidragit med mycket regn, men främst hårda vindar.

Södra Sverige

Det är alltså inte bara i norra Sverige som kommer få känna på snön, nu ska den även komma till södra Sverige.

Kulingvarning är utfärdad, och med det sagt kommer det att blåsa rejält.

I Halland och Skåne kommer det blåsa upp till 24 sekundmeter per sekund, rapporterar Expressen. Sen är det Gotland som kommer behöva hålla hårt i hatten. 

Norra Sverige

Som vi vet har det redan kommit en del snö i norr, men nu kommer det något mer besvärligt. Snöblandat regn väntas vid södra Norrlands kustland. Våta vägbanor kan frysas på och då kan det bli riktigt halt.

Det nya lågtrycket

Det är på fredag som vi kommer känna av ytterligare kyla, då ett nytt lågtryck kommer dra in över södra Sverige. Resultatet? Troligen första snöfallet för säsongen för Svealand och Götaland. 

Så, vart kommer det att snöa? Enligt prognosen kommer Dalarna, norra Närke och östra Värmland få mest snö. Och under lördagen kan det även komma lite snöfall i Sörmland, Västergötland, Östergötland och Småland, enligt Expressen.

Vinterkänning

Det dumma med vädret är att det antagligen kommer att komma mycket regn och slask på en och samma gång, som kan leda till att vi inte hinner förbereda oss. 

– Det börjar som regn och övergår i blötsnö. Under lördag kommer ganska stora mängder på en gång, så det kan bli halt på vägarna även om snön inte ligger kvar länge, säger Tora Tomasdottir som är meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen. 

Hela Sverige, förutom Skånes kust, kommer nog ha en ordentlig vinterkänning inom några få dagar. 

– Såvida man inte bor nere vid Skånekusten är det nog lika bra att byta till vinterdäcken nu, fortsätter Tora Tornasdottir.

Skruva på vinterdäcken

Ja, hör och häpna, enligt meterologen är det redan läge för alla bilägare att skruva på vinterdäcken. Men bor du vid Skånes kust, så klarar du dig utan byte ett tag till.

– Vintern kommer att ta ett kliv till nu, avslutar Tora Tomasdottir.

I olika former, vissa delar får snöfall och andra frostnätter med riktigt kall luft.

Vad betyder lågtryck? Kan du alla termer när det kommer till väder? Nyheter24 har ett väderquiz, här kan du testa dina kunskaper!

Tycker du om snön?