Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är skillnaden mellan könsidentitet och sexuell läggning

Nyheter | 29/10/2018 22:15

Har du svårt att förstå skillnaden mellan könsidentitet och sexuell läggning? Inga problem. Nyheter24 bryter ner en fråga som många ställer sig – på ett rakt och enkelt sätt!

Något som är fantastiskt med att dela jorden med sju miljarder andra människor, är att alla är olika. Vissa gillar de röda gott och blandat godisarna allra mest, och vissa tycker att det är skönare att sova på mage än på rygg. 

Något annat som skiljer oss åt är vem vi älskar, och hur vi identifierar oss. 

I denna artikel är det just de sakerna, alltså könsidentitet och sexuell läggning, som vi ska lära oss mer om. Och även om det kan kännas lite klurigt så är det faktiskt ganska enkelt. 

Främst är det viktiga saker att lära sig i en omvärld som delas med andra människor. 

Könsidentitet: Vem är du?

För att göra det enkelt kan man tänka att könsidentitet handlar om vem du är och vilken könsgrupp du tillhör. 

Vissa föds in i könsgrupp som de tillhör, och känner att de tillhör. Andra föds in i en könsgrupp som de inte tillhör och därför väljer att inte identifiera sig med.

Har du samma kön som när du föddes?

Cis

Exempelvis så kan du födas som en man, och känna att "japp, detta är exakt vad jag är och vad jag trivs som". Då är du troligtvis ett exempel på en cisman. Alltså en man som föddes som man och som identifierar sig som det. 

Trans

Du kan också födas som en kvinna och sedan upptäcka att "nej, detta stämmer ju inte alls in på vem jag är", och inse att du i själva verket faktiskt är en man. Då är du troligtvis ett exempel på en transman. Alltså en man som föddes som kvinna, men som identifierar sig som man. 

Både cismän och transmän är män.

Ickebinär transperson

Sen kan det vara så att du föds som kvinna men inser att du varken känner tillhörighet i gruppen "man" eller "kvinna". Då är du troligtvis ett exempel på en ickebinär transperson. Du föddes alltså som en kvinna, men  inser att du varken passar inom ramen av "man" eller "kvinna". 

Ballonger.
Man behöver inte passa in i gruppen "man" eller "kvinna". Foto: Hybrid, Unsplash

Måste man operera sig om man är transperson?

Om man känner att man vill göra behandlingar, eller genomgå en könskorrigering för att ens utsida ska matcha ens insida så kan man göra det. Men man måste absolut inte göra det om man inte känner att man behöver eller vill det. 

Vad är pronomen?

När man pratar om könsidentitet är det inte ovanligt att man även pratar om pronomen. Vilket inte är så konstigt, då ett pronomen är det ord man använder för att "köna" en person. Alltså dela in en person i en könsgrupp. 

Ditt pronomen är det tilltalsord som människor använder när de pratar om dig (om de inte använder ditt namn). Exempelvis "han", "hon", "hen" och "den". 

Hur använder jag mig av könsidentitet och pronomen när jag pratar?

Cisman: En man som är född man och identifierar sig som en man. En cisman har normalt sätt pronomenet han

Ciskvinna: En kvinna som är född kvinna och som identifierar sig som kvinna. En ciskvinna har normalt sätt pronomenet hon

Transman: En man som föddes som en kvinna men som identifierar sig som en man. En transman har normalt sätt pronomenet han

Transkvinna: En kvinna som föddes som en man men som identifierar sig som en kvinna. En transkvinna har normalt sätt pronomenet hon

Ickebinär person: En person som varken identifierar sig som kvinna eller man. En ickebinär person använder sig ofta av pronomenet hen

Om man är osäker vilken könsidentitet någon har kan man helt enkelt fråga vilket pronomen de använder och använda det! 

Du skulle troligtvis inte uppskatta om någon envisades med att kalla dig för
för fel pronomen, så kom ihåg att respektera andras pronomen.

 Vem bestämmer min könsidentitet och pronomen? 

Du bestämmer själv vilket pronomen du använder och vad din könsidentitet är. 

Sexuell läggning: Vem gillar du?

För att göra det enkelt kan man tänka att sexuell läggning handlar om vem, eller vilka, man dras till på ett känslomässigt och sexuellt plan. 

Helt enkelt vem man attraheras av. 

Gillar du personer som har samma kön som du? Då faller du troligtvis in under kategorin homosexuell.

Attraheras du av det motsatta könet? Då är du troligtvis heterosexuell.

Det finns många olika sexuella läggningar, men några av de vanligaste är bisexuell, heterosexuell, homosexuell och pansexuell. 

Kvinna.
Det finns många olika sexuella läggningar.Foto: Isaiah McClean, Unsplash

Homosexualitet: Sexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek till personer av samma kön.  

Heterosexualitet: Sexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek till personer av det motsatta könet.  

Bisexualitet: Sexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek till personer av både samma och det motsatta könet. 

PansexualitetSexuell attraktion, sexuell preferens eller kärlek till människor, oavsett vilken könsidentitet den människan har. 

Så, nu är du praktiskt taget en expert! Men kanske finns det andra ord du känner dig osäker över? Vad betyder exempelvis normativ? Och vad innebär patriarkala strukturer? Lär dig vad dessa, och en hel del andra ord betyder, här

Kunde du skillnaden innan du läste artikeln?