Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Temperaturskillnaden: 40 grader i oktober

Nyheter | 03/11/2018 14:08

I år var sommaren längre än vanligt och höll i sig enda in i oktober. Men på ett par dagar sjönk temperaturen och vi fick byta sommarkläderna mot vinterkläderna. Temperatursskillnaden blev drygt 40 grader.

I år har Sverige haft en väldigt lång och varm sommar, den kom smygandes redan i maj. Under delar av sommaren skakade flera stora bränder om Sverige och det var eldningsförbud i hela landet.

Varmt i oktober 

Väl framme i oktober var sommarvärmen fortfarande kvar. Under månaden var det som varmast i Målilla i Småland som mätte 24 grader den 13 oktober, vilket är den varmaste temperaturen NÅGONSIN som mätts så sent på året, skriver SVT Nyheter. 

Även andra orter i landet satte värmerekord. Bland annat hade Älvsbyn i Norrbotten 21,8 grader den 14:e oktober.

Snabb vändning 

Men bara på ett par dagar försvann den varma sommaren och hösten, och byttes ut till en isbitande kyla. Det var många som fick hänga in sommargarderoben och byta ut den mot vinterjackor, stickade tröjor, mössor och halsdukar. 

Den 30 oktober visade termometern på minus 21,2 grader i Rensjön i norra Lappland, vilket är en extrem kontrast mot vad höstens temperaturer tidigare i år visat. Totalt skiljer det sig drygt 40 grader från Norrbottens värme två veckor tidigare. Men att temperaturerna kan svänga rejält i oktober är ett faktum.

– Är det någon månad som det kan svänga är det oktober. Sverige är otroligt långt i oktober. Just i årstidsskiftet på våren och hösten är temperaturskillnaderna som störst, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg till SVT Nyheter. 

Aldrig tidigare så varmt i oktober 

Trots att temperaturerna ofta kan skifta mycket i oktober så är det Norrland som Stenborg är mest bekymrad om. Det har nämligen aldrig tidigare varit över 20 grader i norra Norrland den här tiden på året, skriver SVT Nyheter. 

– Oavsett datum har det aldrig tidigare varit över 20 grader i norra Norrland i oktober. Det är det mest unika. Lycksele slog sitt gamla rekord med fem grader – det är helt horribla noteringar, säger han till SVT Nyheter

Nyheter24 har tidigare skrivit om saker som personer som hatar kyla tänker när det är kallt. Det kan du läsa mer om här!

Gillar du hösten?