KOL drabbar tusentals varje år, men få känner till vad det är. Idag är det internationella KOL-dagen
Idag är det internationella KOL-dagen. KOL är en folksjukdom som blir värre med tiden, och som sätter sig i lungor och luftvägar. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige – som få känner till

Under november uppmärksammas sjukdomen KOL. KOL drabbar en stor del av Sveriges befolkning och var den tredje vanligaste dödsorsaken i landet, innan coronapandemin bröt ut.


Under november uppmärksammas sjukdomen KOL. Och vad är KOL egentligen? Jo, det är en sjukdom som angriper i stort sett hela kroppen över en längre tid. Men även om det drabbar främst luftvägar och lungor så kan det sätta sig på hjärta, skelett och muskler också. Den som får KOL blir långsamt sämre med tiden så många symtom kan komma att visa sig senare.

Saker en tar för givet, som att till exempel gå ut i köket och hälla upp en kopp kaffe, eller resa sig upp för att hämta TV-kontrollen på andra sidan vardagsrummet, blir en extrem ansträngning för någon med KOL. 

Främsta orsaken

Rökning är den största orsaken till KOL, men det kan även drabba de som utsatts för passiv rökning, luftförorening eller har haft upprepade luftvägsinfektioner under sitt liv. Det finns också en betydande ärftlig del.

– De skadliga ämnena skapar en inflammation i luftvägarna och om det får fortsätta under lång tid, som när man är rökare, kommer det förstöra lungvävnaden, berättar Riksförbundet HjärtLungs kommunikatör Peter Edfelt för Nyheter24.

Han fortsätter:

– De första symtomen brukar vara hosta och långvariga luftvägsinfektioner och förkylningar som inte riktigt vill släppa. Ofta hostar man upp slem. Många rökare är vana att hosta och söker därför inte vård. Det är viktigt att få en diagnos tidigt.

Tredje vanligaste dödsorsaken 

KOL är en relativt vanlig sjukdom som drabbar många.

– Enligt Socialstyrelsen dör cirka 3000 personer i KOL varje år. Det är nästan 13 gånger fler än vad som dog i trafikolyckor 2017, berättar Peter Edefelt.

Sjukdomen är den tredje vanligaste dödsorsaken, skriver Läkartidningen. Fler dör i KOL än i både bröstcancer och prostatacancer, enligt Riksförbundet HjärtLung. Men denna statistik ändrades under 2020, då corona blev den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige.

KOL har ökat

Mellan 500 000 - 700 000 personer lever med KOL i Sverige, vilket gör att diagnosen till en folksjukdom. Mörkertalet är stort då endast en av fem blir diagnostiserade. Även om man kan se en generell minskning av rökning i Sverige så har antalet personer med KOL ökat.

– Många börjar röka i ung ålder, men märker inte av symtomen förrän de är mycket äldre. Och även då kan det ta lång tid innan man söker hjälp eftersom det finns ett stigma kring KOL där många tänker att de får skylla sig själva, berättar Peter Edfelt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.