Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige – som få känner till

- 17/11/2018, 21:40 -

Under november uppmärksammas sjukdomen KOL. KOL drabbar en stor del av Sveriges befolkning och är den tredje vanligaste dödsorsaken i landet.

Under november uppmärksammas sjukdomen KOL. Och vad är KOL egentligen? Jo, det är en sjukdom som angriper i stort sett hela kroppen över en längre tid. Men även om det drabbar främst luftvägar och lungor så kan det sätta sig på hjärta, skelett och muskler också. Den som får KOL blir långsamt sämre med tiden så många symptom kan komma att visa sig senare.

Saker en tar för givet, som att till exempel gå ut i köket och hälla upp en kopp kaffe, eller resa sig upp för att hämta TV-kontrollen på andra sidan vardagsrummet, blir en extrem ansträngning för någon med KOL. 

Främsta orsaken

Rökning är den största orsaken till KOL, men det kan även drabba de som utsatts för passiv rökning, luftförorening eller har haft upprepade luftvägsinfektioner under sitt liv. Det finns också en betydande ärftlig del.

– De skadliga ämnena skapar en inflammation i luftvägarna och om det får fortsätta under lång tid, som när man är rökare, kommer det förstöra lungvävnaden, berättar Riksförbundet HjärtLungs kommunikatör Peter Edfelt för Nyheter24.

Han fortsätter:

– De första symtomen brukar vara hosta och långvariga luftvägsinfektioner och förkylningar som inte riktigt vill släppa. Ofta hostar man upp slem. Många rökare är vana att hosta och söker därför inte vård. Det är viktigt att få en diagnos tidigt.

Tredje vanligaste dödsorsaken 

KOL är en relativt vanlig sjukdom som drabbar många. I fjol dog drygt 92 000 personer folkbokförda i Sverige, och 3000 av de dog av KOL.

– Enligt Socialstyrelsen dör cirka 3000 personer i KOL varje år. Det är nästan 13 gånger fler än vad som dog i trafikolyckor 2017, berättar Peter Edefelt.

Sjukdomen är den tredje vanligaste dödsorsaken, skriver Läkartidningen. Fler dör i KOL än i både bröstcancer och prostatacancer, enligt Riksförbundet HjärtLung.

KOL har ökat

Mellan 500 000 - 700 000 personer lever med KOL i Sverige, vilket gör att diagnosen till en folksjukdom. Mörkertalet är stort då endast en av fem blir diagnostiserade. Även om man kan se en generell minskning av rökning i Sverige så har antalet personer med KOL ökat.

– Många börjar röka i ung ålder, men märker inte av symtomen förrän de är mycket äldre. Och även då kan det ta lång tid innan man söker hjälp eftersom det finns ett stigma kring KOL där många tänker att de får skylla sig själva, berättar Peter Edfelt.

Förra veckan uppmärksammades en annan sjukdom, nämligen diabetes. Då anordnades Diabetesgalan. Vad som hände där kan du läsa mer om här.