Stockholm

Expertens tips: Så slipper du torr hy i vinter

Tips på hur du håller din hy fräsch under vintern.
Så här undviker du att få torr hy i vinter. Foto: Janerik Henriksson TT, Pixabay

Under årets mörkaste och kallaste månader tar vår hy mycket stryk och behöver lite extra kärlek! Som tur är finns det knep och knåp en kan ta till för att få en sommar-glow under vintern med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När graderna sjunker och kylan sätter in så är det många vars hy börjar tröttna. En undrar om sommaren ens kom i år, för hyn visar inga bevis på att du sett solen på länge. Så vad är bra att tänka på? Hudvård kan vara en djungel för den som inte är så insatt eller intresserad. 

Vad händer med huden?

Men vad är det som händer med hyn när det blir kallt egentligen? Jo, under vintertider så är kontrasten mellan den varma temperaturen inomhus och den kalla tempen utomhus väldigt stark och tär på huden. Våra tunna blodkärl kan både brista och vidgas. Då är det lätt att rodna och få torra fläckar. 

– Man ska smörja in ansiktet varje morgon och kväll. På morgon för att skydda mot uttorkning och att skydda mot solen. På kvällen för att stimulera, återuppbygga huden. Kroppen är inställd på reparation när vi sover, berättar ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation Annica Joensuu för Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Att försöka bevara fukten i huden är viktigt och det med hjälp av till exempel serum med fuktbindande ingredienser.

Bättre hy under sommaren

När solen är framme under sommaren mår huden generellt mycket bättre. Även om huden lätt kan bli uttorkad på grund av sol och kanske salta bad.

– Det är talgkörtlar och svettkörtlar som producerar mer talg och svett under sommaren, vilket ger hyn en blankare yta, berättar Annica Joensuu. 

Mer än att bara smörja in ansiktet

Att bara köpa en bra lotion kanske inte räcker så långt. Huden samlar på sig massa smuts under dagen och kräver också en ordentlig rengöring.

– Grunden för all hudvård är rengöring. Rengör huden med speciella rengöringsprodukter, som exempelvis gelé, mjölk, créme eller micelärvatten, berättar Annica Joensuu.

Hon fortsätter:

– Att använda peeling är också bra om man har en torr och fnasig hudyta. En peeling ska vara mild och får inte innehålla grova korn som kan skada huden. Kemisk peeling finns också i form av till exempel AHA syror.

Men som sagt, en bra lotion tar dig en bit på vägen, men inte ända i mål.

– Det är också viktigt att tänka på vad man äter och att vara ute i frisk luft. Något som kan ge tecken på huden är dålig sömn, berättar Annica Joensuu.

Bra ämnen att hålla koll på

  • Essentiella fettsyror och fett, skyddar mot fuktförlust.
  • Vitamin A
  • NMF är fuktighetsbindande.
  • AHA och BHA peelar bort torr och fnasig yta.
Får du torr vinterhy?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.