Stockholm

Här är alla trendiga hälsomyter du gick på 2018

 Rosa Himalayasalt, aktivt kol, citronvatten och aktivt kol.
Rosa Himalayasalt, aktivt kol, citronvatten och alkaliserat vatten – här är hälsomyterna du gick på. Foto: Shutterstock (Montage)

Rosa Himalayasalt, aktivt kol, citronvatten och alkaliserat vatten: Vilka av dessa virala hälsotrender gick du på under 2018?


Läs mer

2018 var full av olika virala hälsotrender. Det var tandborstning med aktivt kol, bad i rosa salt från himalaya och en hel del kombucha-drickande. 

Men allt är ju, som de flesta vet, inte guld som glimmar. Och på samma sätt är allt inte hälsosamt som marknadsförs som det. 

Här är några av de populäraste hälsomyterna som du gick på förra året. 

Kombucha

Om du inte har koll på vad kombucha är, så kan man kort och gott säga att det är fermenterat te. Men den största sannolikheten är att du sett den jästa drycken svepa förbi ditt flöde. 

Och det kan vara kul att testa något nytt i dryckesväg, men om du dricker teet för hälsoförmånerna så kan du lika gärna dricka en kopp vanligt svart eller grönt te – förmånerna är nämligen likvärdiga. 

Om du har IBS, kan dock kombuchan hjälpa till att lindra dina symptom. 

Rosa Himalayasalt 

Om du är en av många som tror att det fashionabla rosa saltet har något annat än Instagram-estetiskt värde, så har du tyvärr fel. Många har påstått att Himalaysalt är mer näringsrikt än vanligt salt på grund av att det innehåller andra mineraler.

Men sanningen att mängden av dessa mineraler som saltet innehåller är såpass lite att det inte ger några märkbara hälsofördelar, enligt Tonic. 

Rosa Himalayasalt. Foto: Shutterstock

Alkaliskt vatten

Under det gångna året var det många som "alkaliserade kroppen" på diverse olika sätt. Tanken är att man med hjälp av att dricka basisk dryck kan göra allt från att ändra sitt PH-värde, till att förhindra cancer. 

Ett av de allra populäraste dryckerna har varit just alkaliskt vatten. 

Men precis som ovanstående trender är inte det alkaliska vattnets påstådda förmåner sanningsenliga. Man kan inte, och bör inte förändra kroppens PH genom mat och dryck. Främst på grund av att kroppen klarar av det helt galant på egen hand (om man inte lider av sjukdom eller har njursvikt). 

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger. Foto: Unsplash

Denna sura, näshårsfrätande vinäger har fått otroligt mycket kärlek på nätet under de senaste åren. Den gyllene drycken har påståtts göra allt från att bota eksem och acne, till att stabilisera matsmälltningen. Dessvärre finns det inget bevis för dessa påståenden.

Studier har dock visat att den kan orsaka viktnedgång. Men något att tänka på är att en hög konsumtion av vinägern kan fräta på din tandemalj, och inte alltid är så snäll mot magsäcken. 

Citronvatten

Citronvatten har länge använts som en stämpel inom dietvärlden för att sätta igång ämnesomsättningen. Men stämmer det verkligen att den syrliga citrusfrukten hjälper dig att bränna fett? 

Svaret är nja, det finns faktiskt ingen forskning som kan säkerställa att citronvatten ökar ämnesomsättningen. Kallt vatten i sig, gör dock det. Eftersom vatten innehåller 0 kalorier och det tar energi för kroppen att värma upp vattnet, så ökar ämnesomsättningen. 

Aktivt kol

Aktivt kol har hyllats för allt detoxing, till hudvård och tandblekning. Och visst, det finns faktiskt vissa hälsofördelar med aktivt kol när det används inom sjukvården eller för alkoholdestillation. Men sannolikheten att du behöver använda aktivt kol till vardags är minimal. 

Källa: TONIC

Tyckte du att detta var intressant? Då borde du också kolla in "Superjuice": Nya hälsotrenden sprider sig som löpeld – men funkar den verkligen?

Har du testat någon av dessa trender?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.