Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flip-flops förbjuds i det italienska paradiset – risk för saftiga böter

- 11/03/2019, 20:54 -

Den italienska pärlan Cinque Terre är omåttligt populär för turister att besöka. Men nu kommer man förbjuda flip-flops. Anledningen? Räddningspersonalen har tröttnat.

Har du planer på att besöka de pittoreska byarna vid Cinque Terre i Italien i sommar? Då kan du skippa att packa ner flip-flopsen. För nu riskerar du dyra böter om du inte är tillräckligt utrustad när du går i de snåriga vandringslederna som knyter ihop byarna. 

Den italienska räddningstjänsten har nämligen tröttnat på att ta hand om dåligt förberedda besökare som hamnar i trubbel på vandringslederna. Därför ska Nationalparksmyndigheten införa en offentlig informationskampanj i år för att försöka övertyga turisterna om att vara bättre utrustade.

Kan få böta upp emot 25 000 kronor

Och dagsbesökare som bryter mot dessa regler kan få ta emot saftiga böter, och då menar vi riktigt saftiga. Uppemot 25 000 kronor kan det kosta beroende på hur mycket besvär du har åstadkommit. 

Anledningen ligger i att ett antal olyckor har skett på lederna, där räddningspersonal har varit tvungna att ingripa.

– Problemet är att människor kommer hit och tror att de är vid havet, men stigarna ovanför byarna är som bergspår, säger Patrizio Scarpellini, chef för Cinque Terres nationalpark.

Han fortsätter:

– Först introducerar vi informationskampanjen, sedan börjar vi utfärda böter.

Många i räddningstjänsten är volontärer från hikingorganisationen Club Alpino Italiano, som jobbar med att upprätthålla stigar och bergstoppar i landet.

Cinque Terre
Många olyckor sker i vandringslederna på grund av för dålig utrustning. Bildkälla: Pixabay

Försökte vandra med gipsat ben

Under fjolåret räddades bland annat en tysk familj som försökte gå på den steniga vandringsleden med en barnvagn och en äldre italiensk man som försökte komma fram på spåren med ett gipsat ben.

– Vägarna är som alpina vandringsleder. Turister ska inte ta itu med dem i flip-flops och utan tillräckligt med vatten, säger Maurizio Cattani på Club Alpino Italiano, enligt The Telegraph.

Cinque Terre har blivit en allt populärare destination, och lockar cirka 2,5 miljoner besökare varje år. Detta pågår samtidigt som det debatteras om huruvida man ska stänga några vägar för att minska miljöpåverkan.

De fem byarna utgörs av Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia och Monterosso. Men lokalbefolkningen har under den senaste tiden klagat på att de är översvämmade av turister.

Så tänker du resa till en av Italiens vackraste platser i sommar, så kan du lika gärna göra det i rejäla skor. Viva Italia!

Cinque Terre
De fem byarna utgörs av Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia och Monterosso. Bildkälla: Pixabay
Har du varit i Cinque Terre?