Cinque Terre, flipflops
Flipflops kommer förbjudas i Cinque Terre. - Foto: Pixabay

Flip-flops förbjuds i det italienska paradiset – risk för saftiga böter

Den italienska pärlan Cinque Terre är omåttligt populär för turister att besöka. Men nu kommer man förbjuda flip-flops. Anledningen? Räddningspersonalen har tröttnat.


Har du planer på att besöka de pittoreska byarna vid Cinque Terre i Italien i sommar? Då kan du skippa att packa ner flip-flopsen. För nu riskerar du dyra böter om du inte är tillräckligt utrustad när du går i de snåriga vandringslederna som knyter ihop byarna. 

Den italienska räddningstjänsten har nämligen tröttnat på att ta hand om dåligt förberedda besökare som hamnar i trubbel på vandringslederna. Därför ska Nationalparksmyndigheten införa en offentlig informationskampanj i år för att försöka övertyga turisterna om att vara bättre utrustade.

Kan få böta upp emot 25 000 kronor

Och dagsbesökare som bryter mot dessa regler kan få ta emot saftiga böter, och då menar vi riktigt saftiga. Uppemot 25 000 kronor kan det kosta beroende på hur mycket besvär du har åstadkommit. 

Anledningen ligger i att ett antal olyckor har skett på lederna, där räddningspersonal har varit tvungna att ingripa.

– Problemet är att människor kommer hit och tror att de är vid havet, men stigarna ovanför byarna är som bergspår, säger Patrizio Scarpellini, chef för Cinque Terres nationalpark.

Han fortsätter:

– Först introducerar vi informationskampanjen, sedan börjar vi utfärda böter.

Många i räddningstjänsten är volontärer från hikingorganisationen Club Alpino Italiano, som jobbar med att upprätthålla stigar och bergstoppar i landet.

Många olyckor sker i vandringslederna på grund av för dålig utrustning. Bildkälla: Pixabay

Försökte vandra med gipsat ben

Under fjolåret räddades bland annat en tysk familj som försökte gå på den steniga vandringsleden med en barnvagn och en äldre italiensk man som försökte komma fram på spåren med ett gipsat ben.

– Vägarna är som alpina vandringsleder. Turister ska inte ta itu med dem i flip-flops och utan tillräckligt med vatten, säger Maurizio Cattani på Club Alpino Italiano, enligt The Telegraph.

Cinque Terre har blivit en allt populärare destination, och lockar cirka 2,5 miljoner besökare varje år. Detta pågår samtidigt som det debatteras om huruvida man ska stänga några vägar för att minska miljöpåverkan.

De fem byarna utgörs av Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia och Monterosso. Men lokalbefolkningen har under den senaste tiden klagat på att de är översvämmade av turister.

Så tänker du resa till en av Italiens vackraste platser i sommar, så kan du lika gärna göra det i rejäla skor. Viva Italia!

De fem byarna utgörs av Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia och Monterosso. Bildkälla: Pixabay
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Cinque Terre?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Person död i arbetsplatsolycka

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.