dammsuga, nycklar, katt
Lex Maja - här är allt du behöver veta om den nya lagen - Foto: Hasse Holmberg / TT / Janerik Henriksson / TT / Pixabay

Lex Maja – här är allt du behöver veta om den nya lagen

År 2016 blev katten Majas matte sjuk och fördes till sjukhus. Maja lämnades ensam kvar i en låst lägenhet. Efter elva dagar utan mat och vatten tog sig polisen in i lägenheten, men det var för sent​. Lex Maja ska förhindra att det händer igen.


När Södertälje katthem fick reda på att Maja var instängd utan mat och vatten försökte de få hjälp av Södertälje kommun att komma in i ägarens lägenhet. De frågade om någon från hemtjänsten kunde låsa upp lägenheten för att kunna ge Maja mat och vård – men kommunens receptionist nej, vilket Nyheter24 tidigare har skrivit om som du kan läsa här.

Ägaren som låg på sjukhus hade hemtjänst. Men med hänvisning till sekretesslagen så valde hemtjänsten att inte informera länsstyrelsen om att katten fanns. Att informera om Maja hade nämligen inneburit att bryta mot tystnadsplikten. 

Detta ledde till att katten Maja var ensam hemma utan mat och vatten i elva dagar. När polisen tillslut fick larm om att det fanns en ensam katt i lägenheten tog de sig in, men Maja var i så pass dåligt skick att hon fick avlivas. 

Nära Maja hittades var hon helt utmärglad och vägde bara 1,9 kilo. Bildkälla: Södertälje katthem

Lex Maja

Hemtjänstens agerande har upprört många och det har diskuterats om det kan finnas bättre rutiner för den sortens ärenden i framtiden.

Nu är framtiden här. En ny djurskyddsförordning träder i kraft 1 april 2019 som ska göra att det blir lättare att larma när djur kan fara illa.

I Majas fall valde hemtjänsten att inte agera med hänvisning till sekretessbestämmelser, men nu har hennes öde gjort att lex Maja införs.

Vad innebär den nya lagen?

Nu ska hälso- och sjukvårdspersonal men också socialtjänsten få bryta sekretessen och anmäla. När? Vid vanvård av djur.

Medarbetare inom vård och omsorg ska alltså från och med 1 april få lämna över uppgifter till länsstyrelser och polis om djur som utsätts för vanvård – utan att bryta mot sekretesslagen.

– Vi är jätteglada över den här lagstiftningen, vi föreslog den efter incidenten med Maja, säger Moa Richter Hagert, kommunikationschef vid organisationen Djurens rätt, till Aftonbladet.

Men Richter Hagert är inte helt nöjd. Hon anser att lagen borde gälla tillfällen då djur blir lämnade kvar hemma eller har större risk att bli lämnade, alltså inte endast de djur som blir vanvårdade.

Men i propositionen skrev regeringen att om ett djur inte har tillgång till varken mat eller tillsyn ett par dagar så kan det räcka för att klassas som vanvård. Så det kan ändå tolkas som att lex Maja i praktiken även gäller övergivna djur.

Skyddar medarbetare

Förutom att djur inte ska fara illa så skyddar faktiskt lagen även medarbetare inom omsorgen. Dagens Medicin skriver att det har hänt flera gånger tidigare att just personer som arbetar inom omsorgen har blivit anmälda för sekretessbrott när de slagit larm om vanvårdade djur. De flesta av de fallen av de fallen ska ha handlat om äldre ägare med demenssjukdom.

Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du något husdjur?
Tack för din röst!