Donald Cline, bebisar
Donald Cline är far till 48 barn. - Foto: Kelly Wilkinson/AP, Jack Mikrut/TT

Fertilitetsläkaren använde sin egen sperma till att göra 48 barn

Doktor Donald Cline använde sin egen sperma för att hjälpa par att bli gravida. Nu kommer det fram uppgifter om att 80-åringen är far till 48 barn.


Donald Cline, 80, jobbade som fertilitetsläkare på en klinik i Indianapolis, USA. Under årtionden hjälpte han flera par med att skaffa barn. Men nu har många av föräldrarna upptäckt sina barns sanna identitet. 

Cline har nämligen använt sin egen sperma för att inseminera kvinnorna – och ska nu amerikanen vara pappa till minst 48 barn. Paren ska ha varit helt ovetandes om läkarens hemlighet och kritiserar nu öppet både läkare och myndigheter i Indianapolis.

I delstaten Indiana så finns det dock ingen lag som specifikt förbjuder läkare att använda sin egen sperma.

Läkaren Donald Cline är pappa till 48 barn. Bildkälla: Kelly Wilkinson/AP

Tog reda på sanningen via ett DNA-test

Amerikanskan Heather Woock, 33, fick nyligen veta att Cline var hennes pappa. Hon säger till The Atlantic att hon tog reda på sanningen med hjälp av Ancestry.com och ett DNA-test.

Woocks föräldrar, som gick till Cline för insemination, säger att de inte hade någon aning om att läkaren var den som hade donerat sperman.

Barnen har skapat en Facebook-grupp

Nu har flera av Clines andra barn tagit kontakt med varandra via en Facebook-grupp.

Bland annat amerikanskan Jacoba Ballard, 37, som också var förskräckt efter att ha mottagit den chockerande nyheten. Enligt Ballard ska hennes mamma känna sig "kränkt" utav händelsen.

Cline använde sin egen sperma för att inseminera de ovetande patienterna under 70- och 80-talet.

Fick sitt straff 2017

Läkaren utreddes därefter för att ljuga om inseminationerna och fick ett årslångt straff i december 2017.

Han bad då om ursäkt för smärtan hans handlingar hade orsakat.

Men hans offer förblir rasande. Liz White, 66, gick till Clines mottagning med sin man 1981 – där hon möttes av ett rum dekorerat med bilder av spädbarn som han hade hjälpt till att producera.

Whites son har på senare tid också upptäckt att hans riktiga far är doktor Cline. Han är ett av offren som delat med sig av sina historier på sociala medier.

– Du har ett band med människor som inte bara är en del av denna hemska situation, men du kan relatera till dem på ett sätt som du inte kan med någon annan, säger han till The Atlantic.

Cline öppnade sin mottagning 1979, då fertilitetsmottagningar var något nytt och spermabanker inte fanns än, enligt The Mirror.

Cline använde sin egen sperma för att inseminera de ovetande patienterna under 70- och 80-talet. Bildkälla: TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.