Tidigare Dramaten-chefen Ingrid Dahlberg
Tidigare Dramaten-chefen Ingrid Dahlberg - Foto: Jessica Gow/TT, Jonas Ekström/TT

Dramatenchefen efter Josefin Nilsson-dokumentären: "Var inte så lätt"

Dramat på Dramaten är en stor snackis. Efter dokumentären om Josefin Nilsson berättar nu två av teaterns före detta chefer, Ingrid Dahlberg och Staffan Valdemar Holm om tiderna på Dramaten och vad som kunde gjorts annorlunda.


För Dramatens stjärnor var det fritt fram att slåss, supa och knarka utan att ställas till svars i sex månader mellan 1997 och 1998. Under den tiden tog den dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg inget ansvar för de omskrivna domarna som fyra av teaterns stjärnor hade på sig, och det var allt från misshandel, överdos och rattfylleri, rapporterar Expressen.

– Ingen av de här skådespelarna har misskött sitt jobb, i alla fall inte här på Dramaten. Då har vi ingen anledning att lägga oss i deras privatliv, berättade den före detta Dramatenchefen Ingrid Dahlberg då till Expressen. 

Flertal skandaler 

Nu har hon dock ändrat sig och erkänner att hon hade gjort annorlunda om det var idag.

En av Dramaten-stjärnorna hade åtalats för flera våldsamma övergrepp mot sin tidigare flickvän Josefin Nilsson. I slutet av 1990 riktades stor uppmärksamhet kring rättegången.

Men skådespelaren är inte ensam om att vara uppmärksammad i sådana sammanhang. Tidigt 1998 hade fyra av Dramatens stjärnor haft med polisen att göra, varav en hade dömts till villkorligt fängelsestraff på grund av misshandel, och en annan hade återfunnits medvetslös på grund av överdos.

"Inget Dramaten-problem"

Dramaten väljer att hålla sina medarbetares privatliv utanför teatervärlden. Ingrid Dahlberg tyckte dock att åren då dessa anklagelser var aktuella inte var något problem för Dramaten:

– Detta är inget Dramaten-problem. Ingen av de här skådespelarna har misskött sitt jobb, i alla fall inte här på Dramaten. Då har vi ingen anledning att lägga oss i deras privatliv, berättade dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg under tiden kring tumulterna till Expressen. 

Idag har hon dock andra åsikter och berättar att hon under de åren inte hade någon aning om vad skådespelarna gjorde i sina privatliv förrän det uppmärksammades i löpsedlar. Hon förklarar även att dessa skådespelare då bad om ursäkt till henne personligen och sa att det aldrig skulle hända igen.

Andra förutsättningar idag

Angående att det inte var ett "Dramaten-problem" menar Dahlberg på att det inte fanns någonting hon själv kunde göra åt situationen än att prata med dem. Hon förklarar dock att det idag hade blivit en helt annan situation eftersom kvinnovåld är uppmärksammat på ett annat sätt idag än för tjugo år sedan.  

– Sen fanns det heller inte en personalchef, så det anställde jag. Sen var det jag och en personalchef som tog hand om problemen. Man hade kunnat dela ut varningar, så att det inte skulle upprepas. Det är klart att man hade gjort annorlunda i dag. Men nu finns ju också en helt annan publicitet och syn. Det var inte så lätt. Särskilt inte som ny, och den första kvinnan på många år. Den första tiden var oerhört tuff. De här fyra gjorde inte saken lättare precis.

Snabbare agerande från teatern

2002 avgick Ingrid Dahlberg som teaterchef och istället tog Staffan Valdemar Holm över, och satt på chefsposten fram till 2008. I en intervju med Expressen berättar Valdemar Holm att teatern bör agera direkt om liknande fall kommer upp gentemot någon av Dramaten-skådisarna.

– Finns det ruttna ägg i den korgen, då ska de helt enkelt kastas ut. Är det någon på Dramaten som skulle få en dom i dag angående något sådant här så tycker jag faktiskt inte att de ska kunna återinträda i tjänst, berättar han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.