Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är allt du viill veta om simmaren Lina Watz

- 16/04/2019, 11:50

Simmaren Lina Watz är högaktuell med sin medverkan i TV4:s tävlingsprogram Vinnarskallar. Nyheter24 har tagit fram allt du vill veta om idrottsstjärnan.

Lina Watz är född 1996 i Karlstad och är en av deltagarna i TV4:s tävlingsprogram Vinnarskallar. I programmet följer vi ett gäng idrottare inom svensk parasports absoluta elit när de gör upp om titeln Årets Vinnarskalle. 

Watz är alltså en av de tävlande och spänningen tätnar i kvällens avsnitt när det efter en het duell endast återstår fyra tävlande. 

Nyheter24 har tagit fram det du förmodligen vill veta om idrottsstjärnan. 

Fibula aplasi 

Lina Watz föddes med diagnosen fibula aplasi. Det innebär att hon föddes utan vadben i höger ben. Hon saknade även några ben i foten och hade en benlängdsskillnad på åtta centimer. 

Diagnosen har gett henne en stor portion med målmedvetenhet och envishet genom åren. 

Lina Watz
Lina Watz tävlade i simning i Paralympics, i Rio de Janiero, 2016. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

Karriär 

Hon började med sport i tidig ålder och tyckte mycket om friidrott – där favoritgrenen var slägga. Men hennes fötter höll inte för det, hon fick väldigt ont i dem. 

Sedan hittade hon till vattnet och visade sig vara en stor talang inom simning. 

– När jag hoppade i vattnet var det en helt annan känsla. Jag hade inte de fysiska begränsningar som jag hade på land. Jag kände mig väldigt fri på en gång, säger Lina Watz i kvällens avsnitt av Vinnarskallar. 

Redan 2010 debuterade hon i para-VM. Därefter har de internationella mästerskapen duggat tätt, hon deltog bland annat i Paralympics i Rio de Janeiro 2016. 

Amputering 

När Lina var 18 år gammal, 2017, tog hon beslutet att amputera höger fot, hon hade nämligen fått mer och mer ont med tiden.

– Från början var tanken på amputation otroligt obehaglig. Det tog säkert två år innan jag vågade ta upp det med någon, och ännu längre tid innan jag tog upp det med mina läkare, säger Lina Watz i Vinnarskallar. 

Hon kände att hon hade opererats i hela sitt liv och var trött på det. Hon gick på flera läkarbesök innan hon träffade en läkare som höll med om att en amputation var på sin plats. 

– Att våga ta det här beslutet och ta sig igenom detta, är nog ett av mina livs bästa beslut. Jag är väldigt stolt över mig själv, säger Lina. 

Nu satsar Lina Watz på att tävla i OS i Tokyo 2020. 

TV4:s tävlingsprogram Vinnarskallar sänds tisdagar 20:00 på TV4 och TV4 Play.

Se när Lina Watz berättar om amputationen i klippet ovan.