Ny studie ska ta fram manligt preventivmedel.
Manligt preventivmedel på gång. Frivilliga sökes! - Foto: Gorm Kallestad/TT

Manligt preventivmedel testas – frivilliga sökes

Tycker du att killar sluppit undan preventivmedel länge nog? Kvinnoklinikens Forskning Danderyd har påbörjat en studie där manligt preventivmedel testas och söker nu frivilliga.


På sin Facebooksida skriver Kvinnoklinikens Forskning Danderyd att de påbörjat en studie där målsättningen är att ta fram ett effektivt preventivmedel för män. Till studien sökes nu heteropar som vill ställa upp och testa! 

Preventivmedlet är en p-salva som innehåller ämnet gestagen, som är ett graviditetsskyddande hormon, och en låg dos testosteron. Salvan får spermieproduktionen att hämmas.

Kristina Gemzell-Danielsson är professor i gynekologi och svarar Nyheter24 att hundratals frivilliga redan anmält sig till studien. Deltagarna får ingen ekonomisk ersättning, men de får chansen att vara med i en spännande studie, menar hon. 

Bildkälla: Kvinnoklinikens Forskning Danderyds Facebooksida.

"Idag finns bara sterilisering"

Kristina Gemzell-Danielsson svarar också att det finns en efterfrågan på manligt preventivmedel, och att avsaknaden ställer till det för par runtom i landet. 

"Många män och deras partners saknar en effektiv metod som kan användas av män. Idag finns bara sterilisering som man måste ha tillstånd från socialstyrelsen, vara över 25 år och som inte är reversibel (dvs är permanent)", skriver hon i ett mejl till Nyheter24

I kommentarsfältet till Facebook-inlägget går det att läsa en mängd kommentarer som ställer sig positiva till beslutet, och som vill prova med sin partner. 

Mer nyheter: Spermabrist i Sverige – så många tusenlappar får nya donatorer

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du prova p-salvan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.