Birgitte blev biten av en hundvalp i Filippinerna.
Birgitte blev biten av en hundvalp i Filippinerna. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT, Privat

Birgitte, 24, blev biten av hundvalp – dog av rabies

​Birgitte Kallestad från Norge blev biten av en hemlös hundvalp under en semester i Filippinerna. Två månader efter resan avled hon efter att ha smittats av rabies.


Det var på en semesterresa i Filippinerna som norska Birgitte Kallestad, 24, råkade ut för det fruktansvärda. Under en mopedtur hittade hon och hennes vänner en hemlös hundvalp på gatan. Valpen var skadad och fick följa med det norska sällskapet hem.

Där tog de hand om hunden och efter att den hade tillfrisknat så började de leka med valpen. Men under lekarna fick de några bett av hundvalpen. I ett pressmeddelande meddelar Birgittes familj att norskan jobbade med sjukvård och såg till att hon och hennes vänner tvättade sig efter skadorna.

Men två månader efter resan så insjuknade Birgitte hemma i Førde, syd-västra Norge, enligt VG.

Birgitte Kallestad blev biten av en hundvalp under en semesterresa i Filippinerna. Bildkälla: Andreas Ståhl/TT

"Ingen kopplade de små skråmorna från semestern till sjukdomen, allra minst hon. Sjukdomen utvecklade sig och läkarna kämpade med att ta reda på vad som var fel. Hon besökte läkare flera gånger och blev till slut inlagd. En läkare menade på att symptomen liknade rabies" skriver familjen i pressmeddelandet till norska medier.

Smittad av rabies

Under helgen så visade det sig att norskan hade drabbats av virussjukdomen rabies. Och i måndags avled Birgitte Kallestad, 24 år gammal. Nu varnar familjen andra resenärer från att åka till områden där det kan förekomma rabies. 

Detta var det första rabiesrelaterade dödsfallet i Norge sedan 1815. Enligt Folkhälsomyndigheten så ger sjukdomen alltid ett dödligt resultat så fort symptomen visar sig. Oftast tar det långt tid innan rabies bryter ut efter att virussmittan har överförts via infektion. 

Symptomen

Rabies smittar bara från djur till människa, alltså kan inte människor smittas av andra människor. Har man blivit smittad så kan man känna symptom som domningar och smärta kring bettområdet. Man kan även känna ångest, få hallucinationer, huvudvärk och kramper några dagar efter infektionen, enligt 1177.

Birgitte Kallestad avled 24 år gammal efter att ha blivit smittad av rabies. Bildkälla: Privat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Filippinerna?
Tack för din röst!