Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket tjänar idrottsstjärnorna på tv-programmen

- 21/05/2019, 11:22

Vi har sett en lavinartad ökning av TV-program med idrottsstjärnor i huvudrollen de senaste åren. Och konceptet tycks vara riktigt framgångsrikt för både tv-bolagen och stjärnorna.

Det finns ett dussintal underhållningsprogram som använder tidigare idrottsstjärnor i sin produktioner. Och de flesta av programmen är riktigt populära. Finalen av SVT:s Mästarnas Mästare hade över två miljoner tittare. 

Och det är inte bara produktionsbolagen som håvar i stålar – även idrottarna gynnas av det stora intresset. 

När tv-bolagen strider om att få de tidigare elitidrottarna att ställa upp i deras program så ökar stjärnornas marknadsvärde. 

50 000 kronor per vecka 

Ett standardkontrakt i en större produktion är värt hela 50 000 kronor per vecka på faktura, enligt uppgifter till SportExpressen.

Det gamla fotbollsproffset Glenn Hysén har under de senaste tio åren varit med i flera stora tv-produktioner, som exempelvis Mästarnas Mästare, Superstars och Let’s Dance. 

Glenn Hysén
Glenn Hysén är en av många före detta idrottsstjärnor som ställer upp i olika tv-produktioner för att dryga ut kassan. Bildkälla: ADAM IHSE/TT

"Jag måste överleva"

Glenn Hysén berättar för SportExpressen att han väldigt sällan tackar nej när han får frågan om att vara med och tävla. 

– Jag har inget vanligt arbete att gå till. Jag måste överleva och jag ser de här produktionerna som ett arbete, säger Glenn Hysén till tidningen. 

I takt med att tidigare idrottsstjärnor blivit allt mer tilltalande för tv-bolagen har förhandlingarna mellan parterna blivit tuffare. Många idrottsstjärnor har sina egna agenter som förhandlar fram deras löner med tv-bolagen. 

En del tv-bolag ska till och med betala uppemot 20 000 kronor i veckan för att en idrottsstjärna ska vara redo att hoppa in i en produktion, som en sorts reservdeltagare. 

Tycker du att idrottsstjärnor ska tjäna så mycket på att medverka i TV?