Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är fördelarna med att ha en äldre pojkvän

- 24/05/2019, 10:33

Gubbsjukt och ofräscht? Ja, åsikterna kring äldre män som dejtar yngre kvinnor är många gånger kritiska. Men forskning visar faktiskt att det finns fördelar. Nyheter24 reder ut frågetecknen kring åldersskillnader i relationer.

Stora åldersskillnader i relationer är något som både fascinerar och sticker i folks ögon. Men vad är egentligen den optimala ålderskillnaden i en relation? Och vad är bäst, att kvinnan eller mannen är den äldsta?

Forskning visar faktiskt på att det finns stora fördelar med ålderskillnad i en relation  men enbart i relationer där mannen är äldre än kvinnan. 

Minst fem års ålderskillnad 

Enligt en schweizisk studie, som Expressen tagit del av, är hemligheten bakom ett lyckligt äktenskap att kvinnan gifter sig med en man som är minst fem år äldre än henne. 

Studien visade även att par där kvinnan har högre utbildning, och där ingen av parterna har gått igenom en skilsmässa tidigare, har större chans att överleva. 

Män lever längre 

En studie från Germany's Max Planck Institute, som SvD har tagit del av, visar även den att det är fördelaktigt för en relation när mannen är äldre än kvinnan. 

Anledningen är att mannens chanser att leva längre ökar om han har en yngre flickvän. Om kvinnan tvärtom är äldre än mannen så riskerar mannen att dö tidigare. 

Catherine Zeta-Jones och Michael Douglas
Hollywood-paret Catherine Zeta-Jones och Michael Douglas har hela 25 års ålderskillnad mellan sig. Bildkälla: Stella pictures

Inga fördelar för kvinnor med yngre män 

Det är ju givetvis inte bara män som väljer att leva med en yngre partner. Se bara på det folkkära paret Camilla Läckberg, 44 och Simon Sköld, 31 som det skrivits spaltmeter om i media på grund av den 13-åriga ålderskillnaden. 

Men dessvärre visar inte studien på några goda framtidsutsikter för kvinnor som dejtar yngre killar. Snarare tvärtom. 

Om kvinnan har en man som är sju till nio år yngre än henne, ökar risken för kvinnan att dö i förtid med tjugo procent. Och om skillnaden är 15 till 17 år ökar risken att dö i förtid med hela 30 procent. 

Vad beror då detta på?

För männen tror forskarna att det kan bero på det naturliga urvalet, att bara de mest framgångsrika och hälsosamma äldre männen lyckas attrahera en yngre partner. 

En annan teori är att en yngre kvinna är bättre på att ta hand om en äldre man, än vad en äldre kvinna är. 

Camilla Läckberg och Simon Sköld är inte det enda paret i kändisvärlden som lever i en relation med rejäl åldersskillnad. Här kan du läsa om tio andra kändispar som har några år mellan sig!

Är du i en relation med stor ålderskillnad?