Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

fungerar IVF – här är allt du behöver veta

- 27/05/2019, 09:52

Drömmer du om att få barn men har svårt att bli gravid? Då kan du få hjälp på traven med IVF, alltså provrörsbefruktning. Men hur funkar det egentligen? Och vad är chanserna att bli gravid? Nyheter24 reder ut frågetecknen.

Längtan att få barn kan vara riktigt hos stark hos många. Men alla kan inte bli gravida på det traditionellt vanliga sättet. 

Ett alternativ kan då vara IVF, in vitro fertilisering – alltså provrörsbefruktning. 

Befruktning i ett provrör tänker du? Hur funkar det egentligen? Nyheter24 reder ut hur det hela går till. 

Ägg plockas ut 

Proceduren går ut på att kvinnan stimuleras med hormoner för att ägg ska mogna. Därefter plockas ett antal ägg ut ur hennes kropp. 

I ett laboratorium befruktas sedan äggen med en mans spermier. När det är klart stoppar man tillbaka ett eller två ägg i kvinnans livmoder igen, enligt Vårdguiden. 

Barnlöshet
Är du ofrivilligt barnlös? Då kan du prova IVF, provrörsbefruktning, för att öka dina chanser. Bildkälla: Unsplash

Chanserna för graviditet

Ungefär en fjärdedel av IVF-behandlingarna leder till att kvinnan föder ett barn till världen efter nio månader. 

Om du vill öka dina chanser för att bli mamma efter en IVF-behandling kan det vara bra att undvika cigaretter och alkohol. 

Dina chanser ökar även om du som kvinna är 20-25 år gammal och normalviktig. För män är det fördelaktigt att vara under 35 år, enligt SVT. 

Vilka får genomgå en IVF?

Sedan 2016 gäller samma regler för kvinnan, oavsett om hon är ensamstående eller i en relation med en man eller kvinna. 

När det gäller ålder så är det ovanligt att kvinnor över 40 får inleda den här typen av behandling. Det är oftast tre försök som gäller om du gör behandlingen genom Landstinget. 

Det finns privata kliniker som erbjuder IVF-behandlingar. Där är de oftast inte lika strikta med åldersgränsen. Men de privata alternativen innebär att du själv får stå för kostnaden, enligt SVT. 

IVF
Försöker du att bli gravid?