- Foto: Kin Cheung, Hossein Salmanzadeh/TT

Transsexualism ses inte längre som en mentalsjukdom enligt WHO

Transsexualism har tidigare, enligt WHO, setts som en mentalsjukdom. I den nya versionen av Världshälsoorganisations globala diagnoshandbok nämns transsexualism istället i ett kapitel om sexuell hälsa.


Att få vara den man är och få älska den man vill ser de flesta som en självklarhet. Men även om vi i Sverige tycker att vi har kommit långt i utvecklingen gällande HBTQ frågor, så har transsexualism setts som en mentalsjukdom av WHO, Världshälsoorganisationen. Fram tills nu. 

Inget psykiskt hälsotillstånd

Den 25 maj beslöt WHO att ändra deras riktlinjer för vad transsexualism skall ses som. I den nya godkända versionen av Världshälsoorganisations globala diagnoshandbok nämns transsexualism istället i ett kapitel om sexuell hälsa, och inte längre i kapitlet om mentalsjukdomar. 

I den nya handboken, kallad ICD-11, beskriver man transsexualism som ett tillstånd då en persons tilldelade kropp inte stämmer överens med den upplevda könsidentiteten.  

I den förra versionen, ICD-10, betraktades transsexualism som en könsidentitetsstörning i kapitlet mentala och beteendestörningar.

"Det har tagit oss lång tid att komma hit"

Dr Lale Say, hälsoexpert vid WHO, sade följande i samband med ändringen: 

– Transsexualism flyttades från kapitlet om mentalsjukdomar för att vi nu har en bättre förståelse för att det inte är en mentalsjukdom, och att ha det kvar där hade skapat stigmatisering. Så för att minska stigmatisering valde vi att flytta transsexualism till ett annat kapitel. 

Samtidigt sade nio organisationer som arbetar med könsidentitet i ett gemensamt uttalande:

"Det har tagit oss lång tid att komma hit. För några år sedan verkade det omöjligt att flytta transsexualism från kapitlet om mentalsjukdomar från ICD-10-listan." 

De tillade: "Även om en placering i detta kapitel är en förbättring, är det inte på något sätt perfekt. Det är till exempel något nedsättande för att definiera transsexualism som bara relaterat till sexuell hälsa."

Befriande effekt världen över

Graeme Reid, som är expert på HBTQ rättigheter vid Human Rights Watch, menar att förändringarna kommer att ha en "befriande effekt för transsexuella människor över hela världen". Han tillägger också att regeringar bör förändra nationella medicinska system och lagar som fortfarande ser transsexualism som en mental diagnos, skriver BBC News.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.