Full man körde familj i 200 km/h – slipper skadestånd

- 31/05/2019, 12:16 -

En rattfull man körde på en kvinna och hennes dotter i Hörby – och nådde en hastighet på 200 kilometer i timmen. Men efter att domen fastställdes stod det klart att mannen slipper betala skadestånd.

Det var natten till den 22 maj som en kvinna och hennes dotter blev påkörda bakifrån av en bil i skånska Hörby. Bakom ratten satt en berusad man som hade 1,34 promille i blodet och hade kört över 200 kilometer i timmen. 

Nu har han dömts av Lunds tingsrätt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafiken och grovt vållande av kroppsskada. Detta rapporterar Lokaltidningen Mellanskåne.

Mannen slipper skadestånd

Men trots att båda kvinnorna bröt nyckelbenet och fick whiplashskador så slipper mannen att betala skadestånd. Istället döms han till fyra månaders fängelse. Och anledningen till det "lindriga" straffet är att tingsrätten ansåg att mannen inte kunde förutse att hans körning skulle orsaka olyckan.

Kvinnorna har nu i efterhand krävt skadestånd eftersom de ansåg att mannen var helt likgiltig till att hans rattfylleri skulle skada någon.

Domen kritiseras

Nu får Lunds tingsrätt kritik för sin dom.

– Det är ett alldeles ofattbart domslut. Att köra i 200 när man är rattfull är fullständigt livsfarligt. Det är bara tur att mannens beteende inte ledde till ond bråd död och det är han medveten om, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert till Lokaltidningen Mellanskåne.

Han säger också att kvinnorna borde överklaga domen. Om inte den går igenom anser Alhem att lagen bör ändras.

Rattfylla
Den rattfulla mannen slipper betala skadestånd. Bildkälla: Gorm Kallestad / Scanpix NORGE/TT
Borde mannen ha fått betala skadestånd?