Öronvax
Här är fem saker du antagligen inte visste om öronvax - Foto: Unsplash, Wikicommon

Här är fem saker du antagligen inte visste om öronvax

Öronvaxet, vi rensar och rensar men ändå kommer det tillbaka? Vad är egentligen öronvax för något? Nyheter24 reder ut!


Latinska namnet och medicinska termen för öronvax är "cerumen". Men rensa hit och rensa dit, ändå kommer alltid öronvaxet tillbaka? Vax i öronen är ju något som vi alla har, och ändå så vet vi så lite om det? Nyheter24 har listat fem saker som du antagligen inte visste om öronvax.

1. Tops rensar, men skapar desto mer

Vi kan ju börja med rensandet när det ändå kom på tal. Om huden i hörselgången irriteras så skapas nya hudceller. Vad leder det i sin tur till? Jo, mer öronvax. Produktionen av öronvax kan alltså öka om du kliar dig i öronen eller använder dig utav tops. 

En annan risk med tops är att man kan råka trycka ihop vaxet i en klump. Vad som kan hända då? Hörselgången stängs igen och kan skapa infektioner.

2. Hittar ut av sig själv

Hörselgångens celler är riktigt unika. På vilket sätt? Det rör sig! De ser dessutom till att ditt öronvax hittar ut på egen hand. Skönt, kanske man slipper rensa?

3. Döda hudceller

Något som de flesta inte har vetskap om vad exakt öronvax är. Det går ju inte riktigt att se, men chockerande nog så är det en härlig kompott av en hel del avfall. Det är inte bara smuts och sekret från dina körtlar, det är också döda hudceller från hörselgången.

4. Fungerar som dörrvakt i örat

Det låter kanske lite märkligt men öronvaxet fungerar faktiskt som örats dörrvakt. Hur? Vaxet håller vatten, damm, smuts och bakterier borta från örat, av den enkla anledningen att undvika infektioner.

5. Vad som påverkar utseende och konsistens

Att vårt öronvax varierar i både konsistens och utseende är ingen nyhet, men vad är det som bestämmer hur det ser ut och är? Svaret på frågan är våra gener.

Exempelvis finns en studie som visar att personer från Europa och Afrika har ganska "vått" öronvax, medan en lite mer torrare variant är vanligare i Östasien.

Källa: Illustrerad vetenskap

/
vax
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du topsa öronen?
Tack för din röst!