Experten tipsar: besegrar du gräspollen

- 19/06/2019, 17:07 -

Lider du av snuva och är allmänt trött hela tiden? Det är inte så konstigt, för just nu är det väldigt höga halter av gräspollen i luften. Men var försiktig om du lider av astma.

Nysningar, koncentrationssvårigheter och kliande ögon. Ja det är bara några av symptomen som många svenskar känner av just nu. För i skrivande stund så är det skyhöga halter av gräspollen i luften.

– Det är som mest gräspollen just nu vid midsommar, vilket är normalt för årstiden. Nu har vi haft fint väder och då blir det mer pollen i luften, säger Monica Arvidsson överläkare vid astma- och allergimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset till Nyheter24.

Som tur är så brukar halterna mattas av efter slutet av juni månad, men det kan vara höga i juli och periodvis i augusti. Sedan börjar de efterhand mattas av.

Pollen
Det är skyhöga halter av gräspollen just nu. Bildkälla: David Goldman/AP/TT

Gäller att medicinera sig regelbundet

Men tills dess så måste man kunna hantera alla besvär på bästa sätt och då gäller det att medicinera sig regelbundet – framförallt om man lider av svårare allergi.

– Det finns effektiva mediciner idag, men det allra viktigaste är att kombinera olika typer av läkemedel om du lider av svårare gräspollenallergi. Har man dagliga symptom så är det ett tecken på att man också behöver medicinera i förebyggande syfte, säger Arvidsson.

Nässprayen är vital för allergiker

Och ett preparat som rekommenderas att införskaffa är en nässpray som innehåller kortison.

– Det sitter mycket pollen i näsan som ger symptom och sprayen kan även lindra irriterande ögon om man har det. Sedan behöver man i regel också komplettera med antihistamintablett och ögondroppar. Men hjälper inte det så bör du gå till din vårdcentral, säger Arvidsson.

Hon fortsätter:

– Likaså ska du gå dit om du får andningsbesvär som tyder på astma, då behöver du astmamedicin som måste förskrivas på recept. 

Vad är det värsta som kan hända för en gräspollenallergiker under en högsäsong som nu?

– Pollenallergi kan man inte dö av. Men har man astma året runt utöver en pollenallergi, så kan man få en betydande astmaförsämring. En del får också pollenastma som de enbart känner av under pollensäsongen. Då kan man koncentrations- och andningssvårigheter och till och med svårt att röra sig. Utöver det kan man känna sig väldigt igentäppt i näsa och ögon och många känner också en förlamande trötthet och kan få svårt att koncentrera sig på jobb och annat.

Nässpray
Nässpray md kortison är bra att använda regelbundet om du är allergisk mot gräspollen. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT
Lider du av gräspollenallergi?