LÖSS
Nu varnas föräldrar för de nya superlössen - Foto: Preben Ottesen/Folkehelseinstituttet/TT, Jessica Gow/TT

Nu varnas föräldrar för superlössen – "är resistenta"

Att någon gång i livet få löss är inte ovanligt. Det förekommer oftast i ung ålder och är tidskrävande att få bort. Nu varnas föräldrar dock för en ny art som blivit resistenta mot de borttagningsmedel som finns på marknaden.


Det är inte ovanligt att, framför allt, barn i förskoleålder någon gång råkar ut för huvudlöss. Har du riktigt otur kan du få det som äldre också, men förhoppningsvis slipper du det.

Huvudlöss är oftast cirka tre millimeter långa. De är besvärliga då det bland annat kan klia otroligt mycket i håret, eftersom de livnär sig på att suga blod ur skalpen, och eftersom att de är så små så är de svåra att se.

Alla som någon gång varit i kontakt med löss, vare sig det är genom att hjälpa någon att bli av med det eller att själv ha haft det, vet om att det inte är kul någonstans. 

Resistenta mot behandlingar

Inte nog med att det är tillräckligt jobbigt med lusbehandling, så kommer det nu en varning till föräldrar med barn i förskoleåldern och uppåt, runt fyra till elva år gamla. 

Forskarna har upptäckt att lössen visat sig vara resistenta mot de behandlingar som går att köpa på apotek. 

"Superlöss"

Den "nya" arten, som kallas för "super-lössen", har sakta men säkert lärt sig att biologiskt överleva medlen. Fenomenet gäller globalt och forskning av JME (Journal of Medical Entomology red. anm) berättar att hela 98 procent av huvudlössen har blivit resistenta mot olika behandlingar, rapporterar The Sun.

98 procent av huvudlöss har blivit resistenta mot behandlingar. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Genmutationer

Men hur har lössen lyckats utveckla denna slags resistens?

Jo, nämligen via genmutationer. På så sätt klarar de av att överleva insekticider, de ämnen i behandlingarna som ska ta kål på lössen.

– Superlöss är vad vi kallar de löss som har blivit resistenta till vissa av de behandlingar som egentligen ska döda dem, förklarar Craig Williams, professor på University of South Australia till 7NEWS, enligt The Sun.

Liknas vid antibiotikaresistensen

Williams jämför lössens överlevnad med den rådande antibiotikaresistensen, alltså att ju mer vi använder behandlingar mot löss, desto mer vänjer de sig och lär sig hur de ska överleva dem.

Det tips han ger till allmänheten är inte särskilt komplicerat. Enligt honom räcker det med balsam och att sedan kamma ut lössen noggrant med en lösskam, rapporterar The Sun.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft huvudlöss?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.