Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu varnas föräldrar för superlössen – "är resistenta"

- 03/07/2019, 19:00 -

Att någon gång i livet få löss är inte ovanligt. Det förekommer oftast i ung ålder och är tidskrävande att få bort. Nu varnas föräldrar dock för en ny art som blivit resistenta mot de borttagningsmedel som finns på marknaden.

Det är inte ovanligt att, framför allt, barn i förskoleålder någon gång råkar ut för huvudlöss. Har du riktigt otur kan du få det som äldre också, men förhoppningsvis slipper du det.

Huvudlöss är oftast cirka tre millimeter långa. De är besvärliga då det bland annat kan klia otroligt mycket i håret, eftersom de livnär sig på att suga blod ur skalpen, och eftersom att de är så små så är de svåra att se.

Alla som någon gång varit i kontakt med löss, vare sig det är genom att hjälpa någon att bli av med det eller att själv ha haft det, vet om att det inte är kul någonstans. 

Resistenta mot behandlingar

Inte nog med att det är tillräckligt jobbigt med lusbehandling, så kommer det nu en varning till föräldrar med barn i förskoleåldern och uppåt, runt fyra till elva år gamla. 

Forskarna har upptäckt att lössen visat sig vara resistenta mot de behandlingar som går att köpa på apotek. 

"Superlöss"

Den "nya" arten, som kallas för "super-lössen", har sakta men säkert lärt sig att biologiskt överleva medlen. Fenomenet gäller globalt och forskning av JME (Journal of Medical Entomology red. anm) berättar att hela 98 procent av huvudlössen har blivit resistenta mot olika behandlingar, rapporterar The Sun.

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT
98 procent av huvudlöss har blivit resistenta mot behandlingar. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Genmutationer

Men hur har lössen lyckats utveckla denna slags resistens?

Jo, nämligen via genmutationer. På så sätt klarar de av att överleva insekticider, de ämnen i behandlingarna som ska ta kål på lössen.

– Superlöss är vad vi kallar de löss som har blivit resistenta till vissa av de behandlingar som egentligen ska döda dem, förklarar Craig Williams, professor på University of South Australia till 7NEWS, enligt The Sun.

Liknas vid antibiotikaresistensen

Williams jämför lössens överlevnad med den rådande antibiotikaresistensen, alltså att ju mer vi använder behandlingar mot löss, desto mer vänjer de sig och lär sig hur de ska överleva dem.

Det tips han ger till allmänheten är inte särskilt komplicerat. Enligt honom räcker det med balsam och att sedan kamma ut lössen noggrant med en lösskam, rapporterar The Sun.

Har du haft huvudlöss?