Fjärsingen antas befinna sig i svenskt vatten.
Fjärsingen antas befinna sig i svenskt vatten. - Foto: Robin Haldert/TT, Johan Nilsson/TT

Monsterfisk kan finnas i svenskt vatten: "Kan orsaka förlamning"

Den giftiga mindre fjärsingen är en fisk som oftast befinner sig vid sydliga breddgrader. Men nu har den upptäckts vid de danska stränderna – och antas simma i svenskt vatten.


Nu är det dags att simma lugnt! 

Det har nämligen dykt upp en rätt så otrevlig fisk vid de danska stränderna, en så kallad mindre fjärsing. Fisken fångades i de danska näten, men de sägs nu kunna befinna sig i svenska vatten.

Ett stick lika ont som flera getingstick

Det var vid Själlands Odde, beläget cirka 10 mil från Köpenhamn, som den giftiga fisken fångades. 

Och det gäller att vara försiktig – ett stick från en fjärsing kan göra lika ont som att få flera getingstick på samma gång.

– Den har ett gift som består av flera olika giftämnen. Något kan göra ont, något kan orsaka förlamning. I de flesta fallen svullnar man upp och det gör ont, och kan sitta i länge om man inte får behandling. Bara ett stick från en vanlig fjärsing kan ta månader att hämta sig ifrån, förklarar Henrik Carl, fiskspecialist vid Statens naturhistoriska museum till TV2, skriver Expressen.

Bildkälla: Robin Haldert/TT

Stor risk att den finns i svenskt vatten

Henrik Carl varnar även för att det, eftersom den upptäcktes vid Själlands Odde, finns stor risk för att fisken är i vattnet kring Nordsjällan och Öresund. Han berättar även att det är ovanligt att denna fisk befinner sig så pass högt upp i norr, då den vanligtvis trivs vid varmare breddgrader.

– I Sydeuropa är den mindre fjärsingen ett välkänt problem, där är man väldigt rädd för den. Den ligger gömd så att bara ögonen och ryggfenorna är ovanför sanden och sen sticker den till med piggarna som sitter på ryggen, berättar han.

Många uppsöker sjukhus

Inte sällan varje år är det flera som uppsöker sjukhus efter att ha fått ett stick från en vanlig fjärsing. Den mindre är mycket giftigare och håller sig närmare stränderna, skriver Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.