Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Franskt ubåtsmysterium löst: "En teknisk bragd"

- 22/07/2019, 22:30

Franska ubåten "Minerve" försvann 1968 med 52 personer ombord. Nu, drygt 50 år senare, har den lokaliserats i Medelhavet.

Det är landets försvarsminister Florence Parly som uppger att ubåten äntligen återfunnits.

”Det är en succé, en lättnad och en teknisk bragd”, skriver hon på Twitter. 

Parly sänder samtidigt sina kondoleanser till de anhöriga som miste nära och kära i samband med det tragiska försvinnandet 1968. 

Flera ubåtar försvann

I närheten av hamnstaden Toulon i södra Frankrike försvann ubåten under oklara omständigheter – tillsammans med sina 52 sjömän ombord.

Två dagar tidigare hade en israelisk ubåt, INS Dakar, gått samma öde till mötes. En sovjetisk och amerikansk ubåt försvann också samma år.

50 år senare är det fortfarande inte fastställt vad som ligger bakom försvinnandena av de fyra ubåtarna.

Anhöriga krävde svar

Det amerikanska fartyget som hittade Minerve i Medelhavet – är samma fartyg som påträffade den argentinske ubåten "San Juan" i Atlanten ifjol. 

Sökinsatsen som ledde fram till upptäckten av den franska ubåten inleddes tidigare i juli – efter att anhöriga till offren krävt svar på gåtan om försvinnandet, skriver SVT

Mer nyheter: Spionvalen "Hvaldimir" spårlöst försvunnen

Hade du hört talas om "Minerve" tidigare?