Infektion
Candida auris är en dödlig infektion som spridit sig till hela världen. - Foto: Bildkälla: United States Department of Health and Human Services

Experter varnar för dödliga bakterien: "Omöjlig att bota"

En ny resistent infektion sprider sig över världen med stormsteg. En man dog nyligen på sjukhus efter att ha smittats. Läkare är överrumplade över de snabbt ökade dödsfallen.


Läkemedelsresistenta infektioner blir ett allt större hot för människan.

En äldre man blev i fjol inlagd på sjukhus i Brooklyn, USA för att genomgå en magoperation. Men när läkarna tog blodprov på mannen, såg de något betydligt allvarligare.

Han hade drabbats av den dödliga jästsvampen – Candida auris.

Candida auris. Bildkälla: United States Department of Health and Human Services

Dog efter 90 dagar

Candida auris är en mikrob som är väldigt ny för läkare världen över och går oftast ut över människor med sämre immunförsvar.

Mannen blev snabbt isolerad på intensivvårdsavdelningen, men dog efter 90 dagar. Han är dock inte den enda som drabbats av jästsvampen, utan mikroben har bland annat spridits till sjukhus i Spanien och nästan 600 fall har rapporterats i USA. Ett medicincenter tvingades även stänga ned sin intensivvårdsavdelning efter ett utbrott.

En karta över spridningen av Candida auris. Bildkälla: United States Department of Health and Human Services

Allt material var smittat

Candida auris är ingen enkel match. Trots att mannen gick bort efter lite mer än två månader, så överlevde mikroben med bravur. Tester visade att svampen hade spridit sig över hela sjukhusrummet. Den kunde hittas på allt material i rummet – till och med väggarna, diskbänken och delar av taket.

Detta är ett axplock av bevis på hur snabbt mikroben kan sprida sig. Utöver att den sprids mellan patienter på sjukhus, så fortplantar den sig bland annat genom transport av kött och grönsaker, samt via människor som reser över landsgränser med produkter de antingen ska exportera eller importera.

Delstatsepidemiologen Lynn Sosa berättar för DN att hon ser infektionen som "det främsta" hotet bland de svampar som blivit resistenta.

– Den är i stort sett omöjlig att bota och svår att identifiera, förklarar hon.

Var Candida auris egentligen kommer ifrån, är det ingen expert som ännu lyckats ta reda på.

Information om bakterien döljs

Trots att smittskyddsenheten (CDC red. anm) i USA klassat mikroben som ett akut hot, så brister kommunikationen mellan myndigheter och allmänheten. Dagens Nyheter rapporterar om att information gällande resistenta infektioner ofta döljs.

Men varför?

I ett avtal mellan den amerikanska smittskyddsenheten och USA så får inte CDC gå ut med information gällande varken plats eller namn på vilka sjukhus som drabbats av utbrotten.

Kevin Kavanagh är läkare och ordförande för patienföreträdarorganisationen Health Watch USA. Han ifrågasätter hanteringen av information och menar att det borde vara högst upp på nyhetsagendan.

Organisationen han jobbar för är en av många som kritiserar statens hemlighetsmakeri. De pekar på människors rätt att få information, så att de sedan kan ta egna beslut för hur de vill gå vidare.

"Svårt nog"

Anna Kaffe, före detta utredare vid USA:s smittskyddsenhet, menar att det snarare handlar om en situation där experter och läkare står handfallna och att det snarare gör mer skada på patienter och privatpersoner än vad det gör gott.

– Det är svårt nog för de som tillhandahåller hälsovård att förstå sig på de här organismerna. Det är verkligen omöjligt att meddela allmänheten, förklarar hon för DN.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.