Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: För mycket chili kan orsaka minnesförlust

- 26/07/2019, 10:32

Äter du eller någon i din närhet mängder av chili? Det kanske inte är en så bra idé, iallafall om man ska tro på den nya studien från forskare vid Qatars universitet.

Idag finns det närmast oändliga möjligheter att få i sig stark mat – både hemma och på restaurang. Men en ny studie kan visa på nackdelar med en för chilität kost. 

Tidigare forskning har förvisso kommit fram till att chili kan hjälpa mot fetma, högt blodtryck och för tidig död. Man tror att den aktiva komponenten kapsaicin hjälper mot "inre stress", skriver Daily Mail.

Men nu har alltså en annan effekt av hög chilikonsumtion kunnat konstateras.

Tydligt samband

Studien, gjord av forskare vid Qatars universitet, bestod av fler än 4500 testpersoner som åt 50 gram chili om dagen under en 15 års period.  

Testet gick ut på att att man skulle komma ihåg tio ord från en lista och räkna baklänges från 20. Intaget av färska och torkade chilipeppar kontrollerades via frågeformulär.

Resultatet visade att de som åt chilin, jämfört med de som inte gjorde det, hade dubbelt så stor sannolikhet att klaga över dåligt minne.

Men i västerländska samhällen är 50 gram chili per dag väldigt ovanligt i kosten.

Internationellt sett är dock chili en av de absolut vanligaste kryddorna, särskilt i Asien. 

– I särskilda regioner i Kina äter en av tre vuxna stark mat varje dag, säger Dr Ming Li, en av forskarna bakom studien.

Välkomnar forskningen

Doktor Clare Walton, som forskar om Alzheimer i London, välkomnar all ny kunskap om försämrad minneskapacitet.

– Med växande demens på ett globalt plan är det av stor vikt att förstå underliggande orsaker, säger hon.

Men hon menar samtidigt att den här nya studien inte fastställer något direkt samband mellan chili och ökad risk för demens, Daily Mail

Mer nyheter: Ny elsparkcykel-lek sprider sig i Europa – miljöfarlig