Mohammed bin Salman varnar för ökade oljepriser.
Mohammed bin Salman varnar för ökade oljepriser. - Foto: Mandel Ngan/AP/TT, Andreas Hillergren/TT

Saudiprinsen: Bensinpriserna kan bli högre än någonsin

Konflikten mellan Iran och Saudiarabien trappas upp och nu varnar den saudiska prinsen Mohammed bin Salman för rejäla ökningar på oljepriset.


Det var under en intervju med amerikanska 60 minutes som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman fick frågan om attackerna mot landets oljeanläggningar var en krigsförklaring av Iran – som har anklagats för attackerna. Han svarade "ja".

Slog ut fem procent av världens oljetillgångar

Enligt TT så har Huthi-rebellerna i krigsdrabbade Jemen tagit på sig attackerna som inträffade för två veckor sedan. Detta ledde till att hela fem procent av världens oljetillgångar slogs ut helt, något som har påverkat bland annat bensinpriserna.

– Om världen inte vidtar starka och fasta åtgärder för att avskräcka Iran kommer vi att se fortsatta upptrappningar som hotar globala intressen, säger Mohammed bin Salman, enligt TT.

Kan leda till historiskt höga oljepriser

Saudiprinsen säger också att oljeförsörjningen kommer att störas och oljepriserna kommer chockhöjas till historiska nivåer. 

Landet innehar ett av världens största oljereserver. Efter kriget med Jemen så ses Huthi-rebellerna attacker som en del av Irans krigsföring mot Saudiarabien. Mohammed bin Salman föredrar dock att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Den politiska, fredliga lösningen är mycket bättre än den militära, säger han enligt TT.

Saudiarabien är också det land som importerar flest vapen i världen. När han får frågan varför de inte kunde skydda sig bättre så svarar han att "vi har hot 360 grader runt oss".

Saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman varnar för rekordpriser på olja. Bildkälla: Mandel Ngan/AP/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du sluta köra bil om bensinpriset stiger ännu mer?
Tack för din röst!