Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uganda vill återinföra dödsstraff för homosexuella

- 11/10/2019, 14:43 -

Uganda planerar att återinföra lagen, känd som "kill the gays", som togs bort för fem år sedan. "Homosexualitet är inte naturligt för ugandier", säger Simon Lokodo, minister för etik och integritet.

Uganda vill införa dödsstraff för homosexualitet. Lagen som kallas "kill the gays" slopades för fem år sedan, men nu vill regeringen införa den igen. De menar på att lagförslaget kommer bromsa ökningen av "onaturligt sex" i landet.

– Homosexualitet är inte naturligt för ugandier, men det har skett en massiv rekrytering av homosexuella i skolor, och särskilt bland ungdomarna, där de främjar falskheten att människor är födda så, säger Ugandas minister för etik och integritet, Simon Lokodo till Reuters.

Vill rösta igenom HBTQ-lagen innan årsskiftet

Lokodo säger att förslaget har stöd från presidenten i landet, Yoweri Museveni, och att lagen ska diskuteras i parlamentet kommande veckor. Ministern tror också att det kommer röstas igenom innan årsskiftet.

– Vår nuvarande strafflag är begränsad. Det kriminaliserar bara handlingen. Vi vill att det ska klargöras att alla som till och med deltar i "marknadsföring och rekrytering" måste kriminaliseras. De som gör allvarliga handlingar kommer att dömas, säger Lokodo.

Simon Lokodo
Simon Lokodo anser att homosexualitet inte är naturligt. Bildkälla: Simon Lokodo/Facebook

Fått starka reaktioner från USA och Sverige

Lagen fick tidigare stark kritik från omvärlden när den gällde innan år 2014. USA drog ned på bistånden, införde visum-restriktioner och avbröt militärövningar. Även Sverige drog tillbaka sitt bistånd.

Men Lokodo är beredd på potentiella sanktioner från omvärlden.

– Vi gillar inte utpressning. Vi vet att detta kommer att irritera våra anhängare när det gäller budget och politisk styrning. Vi kan inte bara böja oss inför människor som vill införa en kultur som är främmande för oss, säger han, enligt Independent.

HBTQ
Många länder är kritiska till Ugandas HBTQ-politik. Bildkälla: Rebecca Vassie/AP/TT