S-politiker uppmanades att lämna.
S-poltiker blev kär i SD-politiker - petades. - Foto: Hudiksvalls kommun, Henrik Montgomery/TT

S-topp blev kär i SD-politiker – petas från sina uppdrag

När Nina Burchardt (S) i september tidigare i år meddelade att hon tänkte lämna politiken så verkade det först som ett frivilligt beslut. Men nu berättar hon hur det egentligen ligger till – Burchardt fick nämligen lämna på grund av sina känslor för SD-politikern Johnny Skalin.


Sedan fem år tillbaka sitter Nina Burchardt (S) som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Hudiksvalls kommun. 

Men i september tidigare i år meddelade S-politikern plötsligt att hon lämnar politiken helt och hållet efter nyår. Anledningen uppgavs vara att hon ville ge yngre förmågor chansen att ta sig framåt, enligt pressmeddelandet som skickades ut.

Blev kär i SD-politiker

Nu har dock Burchardt i Facebook-inlägg avslöjat den verkliga orsaken till sin avgång – som partiet ville mörka genom ett felaktigt pressmeddelande.

Det var i söndags som hon skrev att det sanna skälet till avgången har med hennes kärlek till SD-politikern Johnny Skalin att göra. 

"I slutet av Augusti meddelade jag Socialdemokraternas arbetarekommuns ordförande här i Hudiksvall att jag träffat kärleken. Han kramade om mig, var glad för min skull och såg inga problem alls över att min kärlek var en sverigedemokrat. Jag meddelade även arbetarekommunens vice ordförande som också blev glad", skriver Burchardt.

Uppmanades att lämna – omedelbart

Men sedan tvärvände partiet i frågan – och hon uppmanades att lämna alla politiska uppdrag inom partiet.

"Torsdagen den 26 september kl 22 fick jag ett samtal från arbetarekommuns ordförande där han meddelade att styrelsen tidigare under kvällen tagit ett beslut om att uppmana mig att lämna alla mina uppdrag inom kommunpolitiken och i partiet med omedelbar verkan", skriver hon i Facebook-inlägget

Och hon avslutar texten med att säga att "det enda brott jag begått är att jag är kär och lycklig".

Därför bryter Burchardt tystnaden

Burchardt lyckades dock förhandla sig till att få sitta kvar fram tills årsskiftet. Och i ett mejl till Aftonbladet så förklarar S-politikern varför hon väljer att bryta tystnaden just nu. 

"Jag befann mig under stor press och ville samtidigt både skydda partiet och säkerställa att det gick att få till en ordnad överlämning till en ny ordförande. Jag bryter tystnaden därför att jag vill låta det sista jag gör i partiet vara att påverka partiet lokalt till att gå tillbaka till partiets kärnvärden demokrati, delaktighet, alla människors lika värde och rätten att älska den man vill", skriver hon.

Hon beskriver också händelsen som en "skandal" och trycker på att Socialdemokraterna i Hudiksvall inte "står upp för traditionella socialdemokratiska värden som delaktighet, demokrati, alla människors lika värde och rätten att få älska den man vill."

S erkänner

Socialdemokraterna i Hudiksvall har i ett nytt pressmeddelande erkänt att Burchardts partnerval låg bakom avgången, skriver Aftonbladet

Men man håller inte med om hur hon i Facebook-inlägget beskriver att processen gått till.

”Partiet betonar att det inte är förtroendet mot Nina som person som diskuterats, utan funktionen som en av Socialdemokraternas förtroendevalda toppolitiker i förhållande till en riksdagsledamot, distriktsordförande, ledamot i Sverigedemokraternas nationella styrelse samt f.d. ekonomisk politisk talesperson för ett parti som står så långt ifrån socialdemokratiska värderingar som det är möjligt att komma”, skriver partiet i pressmeddelandet.

Läs mer: SD kommer att väcka missförtroende mot Morgan Johansson

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.