- Foto: Foto: Wikimedia Commons, Shutterstock, Johan Nilsson / TT

Därför misslyckades kidnappningsförsöket på Peter Wallenberg

En augustidag sommaren 1993 försökte fyra män att kidnappa finansmannen Peter Wallenberg. Ett amatörmässigt försök som misslyckades. Vad hände egentligen? Nyheter24 förklarar.


Sommaren 1993 så misslyckas ett kidnappningsförsök på finansmannen Peter Wallenberg i Stockholm. Inblandad var fyra stycken ukrainska och ryska män, och en polsk man.

Men vad var det som egentligen hände? Och vad var det tänkt att kidnapparna skulle göra med Peter Wallenberg?

Jo, kidnapparna var ute efter pengar.

SKULLE FÖRAS UT TILL EN Ö

Från början var det tänkt att Wallenberg skulle lockas ut vid sin grind. Efter det skulle han placeras i en båt och föras ut till en ö där han skulle förvaras. Sedan hade kidnapparna tänkt att man skulle begära en lösensumma.

Lösensumman skulle lämnas på en brygga av en dykare som sedan skulle försvinna ner i vattnet. 

Efter det skulle dykaren åka upp med en underjordisk torped in till ett underjordiskt bergrum under Stadsgården tills polisen gett upp sökandet.

Sedan skulle pengarna föras över till Finland. 

Men planen ändras.

GEORGE W. BUSH ÄR PÅ BESÖK 

Plötsligt är Stockholm fullt av poliser och säkerhetstjänst. Anledningen varför det kryllar av poliser är för att USAs före detta president George W. Bush var på besök inofficiellt i Stockholm.

Kidnapparna kunde inte svenska och kunde därför inte läsa tidningen eller lyssna på radio. De förstår därför inte varför det stora polispådraget är igång.

De fattar istället misstankar om att deras polska kontakt som skulle göra dykningen hade blåst dem och angivit dem till polisen.

Männen slog då ner den polska affärsmannen och överlämnade honom till Peter Wallenberg. Så att Wallenberg i sin tur skulle kunna överlämna mannen till polisen.

POLISEN GRIPER MÄNNEN OCH BESLAGTAR VAPEN OCH GRANATER

Polisen griper de fyra ukrainska och ryska männen och beslagtar en sovjetisk militär–dykarutrustning, falska pass, vapen och granater.

Det som oroar Säpo mest är hur männen kunde känna till hemliga militära anläggningar mitt i Stockholm. De underjordiska bergrummen där de hade planerat att gömma sig.

Eftersom kidnappningsförsöket avbröts kunde inte rätten döma dem till kidnappning eller människorov eller försök till människorrov, uppger Sveriges Radio. Männen dömdes för varusmuggling.

I kvällens avsnitt av Brottsjournalen som sänds klockan 21.00 på TV4 så berättar Leif GW Persson om det misslyckade kidnappningsförsöket av Peter Wallenberg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.