Det finns en förklaring på tonåringars gräsliga beteenden!
Det finns en förklaring på tonåringars gräsliga beteenden! - Foto: Shutterstock

Tonåringar anses svårhanterliga – här är förklaringen

Visst minns du hur det var att vara tonåring? Att ständigt känna sig missförstådd, stressad, eller att hela världen går emot en. Eller har du kanske en tonåring hemma som ständigt verkar vilja tjafsa? Lugn, det finns en förklaring!


Alltid morgontrött, på dåligt humör och skolkar från skolan varje vecka? 

Vi känner igen en tonåring när vi ser en. Det kan handla om att vara exempelvis förälder eller syskon till någon i tonårsåldern, och det är inte alltid lätt.

Men det finns faktiskt forskning som kan förklara vissa (mindre charmiga) beteenden hos personer som är mitt i tonåren. 

Det är inte alltid lätt att komma överens med sin tonåring. Bildkälla: Shutterstock

Morgontrött

Att vara morgontrött hör till när man växer upp. För vissa håller det i sig hela livet, men många kan nog vara eniga om att morgontröttheten är värst i tonåren.

En slags bevisad forskning visar att tonåringars inre klocka faktiskt ligger ungefär två timmar efter, vilket kan förklara en hel del.

Inte nog med det, morgontröttheten påverkas också eftersom att tonåringar generellt sett har det svårare att lyckas somna på kvällarna. Detta eftersom att de är mer ljuskänsliga. I sin tur leder det till brist på sömnhormonet melatonin, skriver Illustrerad Vetenskap.

Små uppgifter anses stora

Vuxna personer har en så pass utvecklad hjärna att den, vid små uppgifter, koncentrerar sig till färre områden under själva aktiviteten. Vad betyder det? Jo, ju äldre vi blir – desto lättare har vi att fokusera på en sak i taget.

Hos tonåringar skiljer det sig. Det krävs nämligen full hjärnkapacitet för dem att utföra även den minsta av uppgifter. Därför fungerar koncentrationsförmågan inte lika bra under exempelvis plugg eller annat som hör till åldern.

Koncentrationsförmågan påverkas under uppväxten. Bildkälla: Shutterstock

Behöver ständig stimulans av hjärnan

Det låter kanske lite flummigt. Men faktum är att hjärnorna hos tonåringar är på ständig jakt efter nästa "high", det vill säga belöning.

Detta beror på att belöningscentrumet i hjärnan på en tonåring är hyperaktivt, vilket också gör det lättare för detta område att aktiveras.

Planering svårare i yngre ålder

Om du har ett barn i tonåren, så vet du säkert att planering kanske inte är ditt barns största skicklighet. 

Det finns faktiskt en förklaring till detta. Tonåringens frontallob är inte fullt utvecklad ännu, vilket innebär att det dröjer tills dess att tonåringen förstått grejen med strategisk planering och organisationsförmåga.

Det kan dröja till ungefär mitten av 20-årsåldern, så håll ut!

Reagerar inte rationellt

Okej, är du en tonåring och behöver en ursäkt nästa gång du (oprovocerat) flippar ur på mamma eller pappa?

Då har du kommit rätt.

Känslorna är en berg-och dalbana under tonåren. Bildkälla: Shutterstock

Det finns faktiskt en anledning till varför personer i tonåren kan bli helt galen över småsaker. Det har att göra med ett område i hjärnan vid namn amygdala. Amygdala styr våra känslor, och är egentligen helt utvecklad redan i barndomen, förklarar Illustrerad Vetenskap.

Däremot tar det ett tag innan amygdala kopplas ihop med frontalloben – som mognar senare i livet. Bristen på kontakt mellan amygdala och frontalloben kan förklara tonåringens bekymmer med irrationella känslor.

Perfekt ursäkt, eller hur?

/
Relaterat
Känner du en tonåring?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Erica, 30, hittade enorma kantareller: “Nybörjartur”

Arlandas passpolis stänger – hit får du vända dig för ett provisoriskt pass

Resenärer från Arlanda gör klokt i att kolla en extra gång att passet är med. Nu försvinner nämligen den sista livlinan när passpolisen stänger sitt kontor på flygplatsen.

Två sprängningar dagarna före skredet

Skredet syns som en utsträckt signal från klockan 01.40 och framåt, natten till i lördags. Enligt data från Svenska nationella seismiska nätet skedde dock också två sprängningar nära Stenungsund, dagarna före det stora raset.

Polisen i Skellefteå rapporterar om stöld

"Skellefteå, många extraljusstölder under september", skriver polisen på sin hemsida.

Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

Kina lade ut en flytande barriär för att hålla filippinska fiskare borta från ett omstritt rev i Sydkinesiska havet. Men den fick bara vara kvar i några dagar.

Polisen rapporterar om bedrägeri, Göteborg

"Försök till bedrägeri i Tolered.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.