Onsdag 28 Jul
Stockholm

Klardrömmande – så lär du dig styra dina drömmar

Lucida drömmar går att uppnå med övning!
Lucida drömmar går att uppnå med övning!. Foto: Shutterstock

Klardrömma, lucid dream eller lucida drömmar – kärt barn har många namn. För många är det en dröm (no pun intended) att kunna klardrömma, det vill säga att kunna styra sin egen dröm. Men hur gör man? Nyheter24 tipsar om de bästa sätten!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har gjorts mycket forskning på klardrömmande – mer känt som lucid dreaming. 

Det är ett fenomen som gör att du kan uppleva och till och med kontrollera dina egna drömmar, eftersom att din hjärna är medveten om att du sover. 

Du kan lära dig att styra dina egna drömmar. Bildkälla: Shutterstock

"Hjärnan är ganska vaken när man drömmer"

Klardrömmande sker när din hjärna har en kort vakenhet samtidigt som REM-sömn pågår.

– Lucida drömmar sägs vara en effekt av att hjärnan är ganska vaken när man drömmer. Det handlar förmodligen om ett oscillerande mellan dröm och verklighet där man vaknar när man drömmer, men väljer att omedelbart återgå till drömmen, förklarar Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi och sömnforskare vid Karolinska institutet till Forskning.se.

60 till 85 procent

Men att nå de lucida drömmarna är lättare sagt än gjort. Dock menar Adrian Parker, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, att hela 60 till 85 procent av alla människor någon gång har upplevt klardrömmande. Mest förekommande är det hos yngre människor.

– Yngre människor kan förstås vara mer öppna i synen, men det beror förmodligen mer på att lucida drömmar bara har blivit känt som fenomen under senare år och att äldre människor inte har uppmärksammat dem på samma sätt, förklarar Parker.

Däremot skiljer sig upplevelsens längd, vissa upplever det bara i några sekunder medan andra kan ta det så pass långt att de kan styra innehållet i drömmen.

Bildkälla: Shutterstock

Övning ger färdighet

För att bli riktigt duktig på det så krävs en hel del övning, vilket kan ta flera veckor att lära sig. Men har du tålamod och tillräckligt med nyfikenhet så kan det vara möjligt!

Ett första steg för att lära sig att styra sina drömmar är att föra drömdagbok, skriver Forskning.se. Då är du medveten om eventuella mönster i dina drömmar.

"Testa" verkligheten

En annan sak är att "testa" verkligheten. Alltså, fråga dig själv i vaket tillstånd upprepade gånger per dag: "drömmer jag?". Detta ökar chansen för att du ska fråga dig själv samma sak i drömmen, vilket sedan kan leda till att du blir medveten om att du drömmer.

En annan sak du kan göra för att "testa" verkligheten är att försöka trycka handen genom ett hårt föremål. Går det inte att ta sig igenom? Då drömmer du inte, vilket gör dig mer medveten om när du är vaken.

Försök sedan göra samma sak i drömmen, chansen är ju betydligt större att din hand kommer kunna gå igenom det hårda föremålet i drömmen.

Var försiktig

Ett sista steg är ganska uppenbart. Försök att säga till dig själv att "nästa gång jag drömmer ska jag inse att jag drömmer" flera gånger.

Ett sista – men mycket viktigt tips – är att öva med försiktighet. Det är riktigt häftigt att klardrömma, men det kan också vara ganska så läskigt. Lycka till!

Kommentera
Kopiera länk
Dela