Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anders Tegnell: Tror inte en "andra våg" av corona

- 29/07/2020, 14:15

Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer att få uppleva en "andra våg" av covid-19. Han menar att smittospridningen är mer komplicerad än så.

Runt om i världen slås nya rekord i antalet fall av covid-19. Men inte i Sverige. Här ser vi en snabb nedåtgående trend, något som enligt Anders Tegnell minskar risken för den omtalade "andra vågen":

– När vi tittar tillbaka på den här pandemin tror jag inte att vi kommer att prata om en första eller andra våg, utan det här är en mer komplicerad spridning och det ser väldigt olika ut i de länder där det nu ökar igen, säger han till Expressen.

"Kan inte prata om en första och andra våg"

I länder som Tyskland och Storbritannien har den "andra vågen", det vill säga att virusets omfattning ökat igen efter en tid av låg spridning, redan hamnat på tapeten i medier. Det var tidigare trott att Sverige kunde förvänta sig en andra våg i höst.

– En del länder har en mer jämn smittspridning, att det ökar över hela landet, medan andra, som Spanien, får en spridning där man inte haft någon spridning tidigare. Andra, som Tyskland, får en spridning på vissa arbetsplatser. Det är väldigt varierande, så jag tror inte att man kan prata om en första och andra våg på samma sätt längre.

Håll dig uppdaterad

I frågan om hur människor bör anpassa sig och tänka kring utlandsresor, menar Tegnell att utbrotten i exempelvis Spanien är begränsade till små delar av landet, dit inte många svenskar reser. Han menar dock att det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring restriktioner och att skydda sig om man planerar att resa till dessa områden.

– Nu vet vi också mycket bättre hur man som individ kan skydda sig när man kommer till den här typen av regioner. Så risken att vi skulle få ett scenario som vi hade efter sportlovet då många var ute och blev smittade, den finns ju inte längre. Vi har ju ett helt annat uppträdande i dag, säger han till Expressen.