Tegnell tror inte att Sverige får uppleva en andra våg av coronaviruset.
Tegnell tror inte att Sverige får uppleva en andra våg av coronaviruset. - Foto: Naina Helén Jåma/TT

Anders Tegnell: Tror inte på en "andra våg" av corona

Anders Tegnell tror inte att Sverige kommer att få uppleva en "andra våg" av covid-19. Han menar att smittospridningen är mer komplicerad än så.


Runt om i världen slås nya rekord i antalet fall av covid-19. Men inte i Sverige. Här ser vi en snabb nedåtgående trend, något som enligt Anders Tegnell minskar risken för den omtalade "andra vågen":

– När vi tittar tillbaka på den här pandemin tror jag inte att vi kommer att prata om en första eller andra våg, utan det här är en mer komplicerad spridning och det ser väldigt olika ut i de länder där det nu ökar igen, säger han till Expressen.

"Kan inte prata om en första och andra våg"

I länder som Tyskland och Storbritannien har den "andra vågen", det vill säga att virusets omfattning ökat igen efter en tid av låg spridning, redan hamnat på tapeten i medier. Det var tidigare trott att Sverige kunde förvänta sig en andra våg i höst.

– En del länder har en mer jämn smittspridning, att det ökar över hela landet, medan andra, som Spanien, får en spridning där man inte haft någon spridning tidigare. Andra, som Tyskland, får en spridning på vissa arbetsplatser. Det är väldigt varierande, så jag tror inte att man kan prata om en första och andra våg på samma sätt längre.

Håll dig uppdaterad

I frågan om hur människor bör anpassa sig och tänka kring utlandsresor, menar Tegnell att utbrotten i exempelvis Spanien är begränsade till små delar av landet, dit inte många svenskar reser. Han menar dock att det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring restriktioner och att skydda sig om man planerar att resa till dessa områden.

– Nu vet vi också mycket bättre hur man som individ kan skydda sig när man kommer till den här typen av regioner. Så risken att vi skulle få ett scenario som vi hade efter sportlovet då många var ute och blev smittade, den finns ju inte längre. Vi har ju ett helt annat uppträdande i dag, säger han till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.