Lördag 23 Okt
Stockholm

Explosionen i Beirut – detta har hänt

Explosionen krävde över 100 liv.
Explosionen krävde över 100 liv. Foto: Hassan Ammar/TT

Under tisdagen nåddes omvärlden av att en explosion skakat Libanons huvudstad Beirut. Över 100 människor dog och tusentals skadades. Här har vi samlat all information om vad det faktiskt var som hände.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Exploderade vid 17.30

Vid 17.30 under tisdagseftermiddagen exploderade det enormt vid Beiruts hamn. Byggnader nära raserade, fönster krossades, fler än 100 personer dog och tusentals skadades. Enligt beräkningar står även cirka 250 000 till 300 000 personer utan hem.

Bildkälla: Hassan Ammar/TT

2 750 ton

Tre sjukhus ska ha totalförstörts av explosionen, som orsakades av högexplosiva material. Det var tidigare trott att explosionen kom från ett fyrverkerilager, något som nu tagits tillbaka.

Enligt uppgifter rör det sig om att 2 750 ton konfiskerat ammoniumnitrat, som även används som konstgödsel, ska ha funnits i en lokal i det drabbade området sedan år 2014.

Det är samma material som Anders Behring Breivik använde vid bombattentatet i Oslo 2011. 

Den uppskattade kostnaden för katastrofen beräknas ligga på cirka 26-44 miljarder svenska kronor. 

Bildkälla: Hassan Ammar/TT

"Som en atombomb"

Enligt Tysklands geocenter GFZ, sattes en jordbävning motsvarande 3,5 på Richterskalan igång efter bomben.Det uppges att man 200 kilometer sydväst, i Cypern, kunde känna och höra explosionen.

Svenska Dagbladet har talat med boende i staden, som jämför det med bland annat en atombomb:

– Det var som en tsunami eller jordbävning eller atombomb. I runt tio sekunder skakade de flesta byggnaderna sedan blev det som ett vakuum och sedan kom explosionen, säger invånaren Ghassan Balaa till SvD.

Balaa menar att kostnaderna för detta inte är något som landet själva kommer kunna stå för, och därför behövs internationell hjälp. Flera insamlingar är redan igång och florerar på sociala medier.

Bildkälla: Hussein Malla/TT

Nationell sorgedag

Hassan Diab är landets premiärminister. Han utlyste en nationell sorgedag under onsdagen och ambulanser från Röda Korset har nu inkallats. Länder som Frankrike, Turkiet och Qatar kommer hjälpa till humanitärt. Emmanuel Macron, Frankrikes president, twittrade efter nyheten att "Frankrike är vid Libanons sida. Alltid".

Även Stefan Löfven skrev på Twitter: "I kväll går våra tankar till offren för den förödande explosionen i Beirut. Vi sänder våra kondoleanser, stöd och hjärtliga sympatier till folket i Libanon”.

Myndigheter visste

Under tisdagskvällen gick Hassan Diab ut med ett meddelande om att de ansvariga för katastrofen kommer att få betala. Men enligt dokument avslöjas det att myndigheterna var väl medvetna om att det förvarades ammoniumnitrat där och vilka risker det utgör.

Aftonbladet rapporterar att regeringen under ett krismöte talade om en kommitté som får i uppgift att utreda explosionen. De skyldiga ska identifieras inom fem dagar.

Bildkälla: Hussein Malla/TT

Inga svenskar funna ännu

Just nu pågår ett intensivt arbete på den svenska ambassaden i Beirut.

”Den svenska ambassaden i Beirut undersöker om det finns drabbade svenskar. Svenskar i området uppmanas vidare att ta kontakt med anhöriga i Sverige. Svenskar i området som behöver akut hjälp bör kontakta lokala myndigheter”, skriver presstjänsten vid UD i ett mejl till Aftonbladet.

Se bilder och klipp från explosionen i videospelaren ovan

Kommentera
Kopiera länk
Dela