Stockholm

Sant eller falskt – kan man smittas av corona flera gånger?

Kan man smittas av coronaviruset fler än en gång?
Kan man smittas av coronaviruset fler än en gång?. Foto: Pixabay

Efter ett långt år kantat av en enorm epidemi har forskare fått svar på många frågor, trots att det återstår ännu fler. Ett återkommande spörsmål på mångas läppar är: Kan man få corona fler än en gång? Vi reder ut.


Läs mer

De flesta har haft eller känner troligtvis någon som blivit smittad av covid-19 nu. Men hur många känner någon som haft oturen att ha blivit smittad av viruset två gånger? Det är svårt att avgöra. 

Inget konkret svar

Tidigare under året var forskare osäkra på om coronaviruset kan smitta en person endast en gång, eller om det faktiskt går att insjukna flera gånger.

De flesta misstänkte att det endast var möjligt att smittas en gång, men ett konkret svar var det ingen som hade.

Men såhär nio månader senare då. Hur ser det ut idag?

– Det finns fortfarande väldigt, väldigt få fall beskrivna av reinfektion, säger Matti Sällberg, professor vid Karolinska Institutet.

Testade positivt två gånger

Sällberg berättar att ett fall av en möjlig reinfektion kommer från HongKong, där personen uppges varit smittad av viruset redan i april. Då klarade sig personen undan väldigt milt utan allvarliga symptom. 

Några månader senare testade personen positivt för corona – igen. 

– Då jämförde man hur viruset såg ut första och andra gången. Då såg man att det var två olika virus. Även om detta är ett enstaka fall så visar det ändå att ja, det går att bli infekterad av covid-19 två gånger. Men än så länge är det väldigt ovanligt, avslutar Sällberg till SVT.

Har du haft corona?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.