31 vackra flicknamn – inspirerade av starka kvinnor i historien

Det finns många starka, coola och framgångsrika kvinnor som förändrat historien – varför inte döpa ditt barn efter en av dem?


1. Bell

Amerikanska Bell Hooks är feministisk författare och aktivist. Riktig powerkvinna!

2. Betty

Betty Friedan var en amerikansk hemmafru som insåg att hon inte var nöjd med tillvaron och ville att kvinnor skulle få göra mer i livet och skrev en bok om detta. 

3. Simone

En av de mest kända feministerna någonsin är fransyskan Simone de Beauvoir, som ligger bakom klassiska boken ”Det andra könet”. På hennes begravning gick över 5 000 kvinnor i ett sorgetåg till kyrkogården.

4. Mary 

På 1700-talet skrev Mary Wollstonecraft om att kvinnor faktiskt inte var underlägsna männen – något som var väldigt kontroversiellt på den tiden. Hon kallade det ”struntprat” att kvinnor skulle lyda män.

Mary Wollstonecraft målad av John Opie.

5. Florence

Florence Nightingale kallas för den första moderna sjuksköterskan, och revolutionerade yrket under 1800-talet. Hon jobbade också för att fattiga skulle få rätt till sjukvård.

6. Amelia

1928 blev Amelia Earhart den första kvinnan att som pilot flyga över Atlanten. En riktigt legendar!

Amelia Earhart. Foto: AP/TT

7. Lilian

Irländska Lilian Bland byggde ett eget flygplan under tidigt 1900-tal, och blev första kvinnan på Irland att flyga.

8. Rosa

Rosa Parks gick till historien när hon en dag bestämde sig för att inte sitta längst bak i bussen, trots att hon var svart. I 50-talets segregerade USA var det nämligen olagligt att sitta fram i bussen om man inte var vit. Hennes modiga agerande ledde till stora protester och till slut ändrades lagen.

9. Margit

En av de första kvinnliga prästerna i Sverige någonsin var Margit Sahlin. Tillsammans med tre andra kvinnor prästvigdes hon 1960, som de första kvinnorna i landet. Tio år senare blev hon Sveriges första kvinnliga kyrkoherde.

Margit Sahlin. Foto: TT

10. Dorothy

Dorothy Hodgkin var en väldigt framstående forskare, och 1964 fick hon nobelpriset i kemi. Då hade bara en kvinna fått priset tidigare!

11. Ruth

En av vår tids mest framstående kvinnorättskämpar var Ruth Bader Ginsburg. Hon var ledamot i USA:s högsta domstol och jobbade hårt för jämställdhet och kvinnors rätt till abort.

12. Emmeline 

Emmeline Pankhurst anses vara en av de personer som ligger bakom den kvinnliga rösträtten i Storbritannien. En riktig hjälte!

13. Gloria 

Gloria Steinem var en stark röst under andra vågens feminism under 60- och 70-talet. Hon driver nu ett mediaföretag för att synliggöra kvinnor och föreläser om jämställdhet.

14. Angela

Angela Davis är en riktig ikon. Hon blev känd under 60-talet då hon kämpade för afroamerikaners rättigheter under medborgarrättsrörelsen.

Angela Davis. Bild: AP/TT

15. Wendela

Sveriges första kvinnliga journalist hette Wendela Hebbe, och var verksam under 1800-talet och har gator uppkallade efter sig i både Jönköping och Stockholm.

16. Jaquette

Jaquette Liljencrantz var en kvinnorättskämpe som revolterade och flyttade från Stockholm till Köpenhamn som 24-åring. Där skrev hon texter för kvinnors rättigheter och blev första kvinnliga journalisten på danska tidningen Social-Demokraten.

17. Elna

En cool kvinna med detta namn är Elna Tenow, som på under 1800- och 1900-talet gav ut feministiska noveller och jobbade för både kvinnors och djurs rättigheter.

Elna Tenow, målad av Emli Österman.

18. Maya

Maya Angelou var en kvinna med många talanger. Hon var utbildad skådespelare och dansare, men kanske mest känd som poet och författare. Hon skrev böcker om den fattigdom och det förtryck svarta amerikaner fick utså.

19. Audre

Amerikanska Audre Lorde beskrev sig själv som ”svart, lesbisk, mor, krigare, poet” och jobbade hela sitt liv mot orättvisor och homofobi.

20. Tarana

Ingen har väl missat metoo-rörelsen som svepte över världen 2017. Vad få kanske vet däremot, är att kvinnan bakom det hela var Tarana Burke. En sann hjälte!

21. Ada 

Svenska Ada Nilsson var läkare på 1800-talet och kämpade för kvinnors rätt till sexuell hälsa. Bland annat ville hon att alla skulle ha rätt till preventivmedel, trots att det var olagligt fram till 1938.

Ada Nilsson, fotad av Henry B. Goodwin.

22. Alva

Alva Myrdal var en sann kämpe som jobbade för att kvinnor skulle kunna delta i arbetslivet på samma villkor som män. Hon var också emot kärnvapen, och fick Nobels fredspris 1982.

23. Karin

Den första kvinnliga ministern i Sverige utsågs 1947 och hette Karin Kock. Hon var också Sveriges första professor i ekonomi. Inte illa!

24. Kerstin 

Den första kvinnan att någonsin sitta i riksdagen i Sverige hette Kerstin Hesselgren. Året var då 1921, som också var det första valet kvinnor fick rösta i.

25. Birgitta 

Svenska kvinnor har mycket att tacka politikern Birgitta Dahl för. Det var hon som såg till att det blev brottsligt med våldtäkt inom äktenskapet, och byggde ut barnomsorgen. Dessutom låg hon bakom att förbjuda barnaga. 

26. Barbro 

Barbro "Bang" Alving var journalist och författare som banade väg för kvinnor inom yrket. På 30- 40- och 50-talet jobbade hon på Dagens Nyheter där hon levererade vassa texter och ifrågasatte samhälleliga normer.

27. Ester 

Ester Blenda Nordström kallas Sveriges första undersökande journalist. Redan 1914 jobbade hon som piga en månad och skrev sedan ett reportage om det. Hon stred också för kvinnors rösträtt.

Ester Blenda Nordström. Foto: Svenska Dagbladet/TT

28. Lydia 

En som stred för kvinnors rösträtt var Lydia Wahlström. Hon kämpade också för att kvinnors lika lön och ville att kvinnor skulle bli präster – det fick hon aldrig uppleva, då hon dog 1954.

29. Elma 

Elma Danielsson jobbade på tidningen Arbetet under sent 1800-tal, och fick till och med ta över posten som chefsredaktör tillfälligt. Hon grundade också arbetarrörelsens första kvinnoförbund.

30. Axianne 

Ytterligare en av de tidiga feministerna i Sverige var Axianne Thorstenson. Hon föddes 1880 och var aktiv inom flera olika organisationer som jobbade för rösträtt. 

 31. Honorine 

Kvinnan med det otroligt coola namnet Honorine Hermelin grundade den kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad. Hon var rektor på skolan, där de utbildade kvinnor i allt från sång och musik till poltik och sociala frågor. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!