Lördag 21 Maj
Stockholm

Rika amerikaner utnyttjar nödställda för att stå i coronaköer

corona
Förmögna New York-bor hyr in nödställda för att stå i coronakö. Foto: Bildkälla: Bebeto Matthews/TT / Pexels.

I tid till Thanksgiving ville många amerikaner coronatesta sig. Nu hyr rika New York-bor in nödställda för att köa åt dem i testköerna – vilket har genererat mycket kritik, enligt Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Igår var dagen för den amerikanska högtiden "thanksgiving – en dag som många, enligt tradition, vill fira med sina nära och kära. Därför tyckte många amerikaner att det var lämpligt att testa sig för covid-19.

Detta har resulterat i rusning i staden. Vissa har sått i köer till drop-in-mottagningarna i upp mot sex timmar, i stadens vinterkyla. 

De mer förmögna amerikanerna har löst detta, så att det inte själva ska behöva köa i timmar. De har nämligen hyrt in "professionella köare", för att sedan själva anlända i sista sekund, rapporterar Aftonbladet. 

Människor köar i timmar för att coronatesta sig i New York. Bildkälla: Bebeto Matthews/TT.

"Kapitalism i sin värsta form"

Idén om att anställa "köare" kom från en TikTok-video. En man från New York tipsar om en app där man kan anställa "frilansare", för att stå i kö. Frilansarna har egna profiler och tar olika mycket betalt för tjänsten. 

Videon skapade rabalder på Twitter, då fler tycker att det är oetiskt att låta andra människor utsätta sig själva för en stor smittorisk, för 20 dollar. 

En kritiker kallar fenomenet för "kapitalism i sin värsta form", skriver Aftonbladet.

En video på TikTok uppmärksammade att man kunde betala människor för att stå i kö. Bildkälla: Twitter.

"Behöver pengar för att betala hyran"

Aftonbladet har pratat med en av köarna, som kallar sig för Stacy. Till skillnad från vissa köare som tar runt 140 dollar i timmen, började hon med att ta 20 dollar i timmen. 

Idag tar Stacy 35 dollar i timmen och menar att det enbart är välställda amerikaner som har hyrt in henne. Hon vet det eftersom de tydliggjort att de bor i områden som Wall Street, Soho och Midtown på Manhattan. 

– Kunderna säger alltid ”jag kommer direkt – jag bor runt hörnet”. Det är bara rika personer som bor i de dyra kvarteren, och jag anställs aldrig i låg- och medelklassområden, berättar Stacy för Aftonbladet

Stacy förklarar att hon behöver extrapengarna hon tjänar genom att köa för att betala sin hyra, och att hon inte har tid att tänka på problematiken i det hela. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela