Hudexperten Johanna Gillbro svarar på frågor om kollagen.
Hudexperten Johanna Gillbro svarar på frågor om kollagen. - Foto: Bildkälla: Pinterest & Anders Wiklund/TT.

Populära hudvårdstrenden – gjord på slaktavfall

Kollagen marknadsförs som ett kosttillskott som förebygger rynkor. Men hur bra fungerar det egentligen? Och är det allmänt känt att det är gjort på slaktavfall? Detta svarar hudexperten Johanna Gillbro på i en intervju med Nyheter24.


Kollagen i form av piller, krämer och pulver har blivit en stor trend under året. Bland annat influencers marknadsför detta kosttillskott, som ska förebygga rynkor. 

Kollagen är ett av de största proteinerna vi har i vår kropp, förklarar Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi och hudexpert, i en intervju med Nyheter24

Det finns i huden, runt leder och andra vävnader och bygger bland annat upp en stadga i huden. Vi vet att människan har mer kollagen i huden när vi är unga, jämfört med när vi är gamla. Det är bland annat därför vi får rynkor när vi blir gamla. 

Francesca Vilches är Enhetschef för Djurvänlig konsumtion på Djurens Rätt. Hon tror inte att alla är medvetna om att detta nya populära kosttillskott är gjort på slaktrester från djur. 

– Jag tror att folk förstår syftet, men inte vart kollagen kommer ifrån, säger hon till Nyheter24. 

Kollagenpulver är den nya skönhetstrenden. Bildkälla: Pexels.

Djurvänligt val - välj bort kollagen

Flera influencers har på senare år tagit avstånd från bland annat smink som testas på djur. Vilches menar att de som vill göra djurvänliga val bör ta ställning.

– Vill man göra djurvänliga val så ska man välja bort kollagen, säger hon till Nyheter24.

Johanna Gillbro delar meningen om att inte alla konsumenter är medvetna om att kollagen är gjort på slaktavfall, i och med att många veganer använder det. Hon håller med om att företag borde vara tydligare med vad det innehåller. 

– Eftersom det är en sån stor trend är det viktigt att man är medveten om vad man stoppar i sig, säger hon till Nyheter24. 

Kollagen är gjort på slaktavfall. Bildkälla: Pexels.

Många experter är skeptiska 

Johanna Gillbro förklarar att tanken med kollagen som kosttillskott är att det ska hitta ut i huden och bygga upp huden igen. Samtidigt påpekar hon att det finns få stora studier på detta och att många experter därför ifrågasätter effekten av pulvret. 

– Det är en sak att äta vitamin c eller andra molekyler som kan stimulera hudens egna kollagenbildning, men att man skulle äta kollagen och att det på något magiskt sätt skulle få huden att stränga ihop sig igen, är det inte många som förstår mekanismen bakom, säger hon. 

Gillbro förklarar att det inte är bevisat att kollagen tar sig ut i huden när man äter eller dricker det. Hon menar att det skulle få bättre effekt om man istället injicerade proteinet för att kunna kontrollera att det påverkar huden.

– En köttbit är full med kollagen, men det är inte så att köttätare har mycket mindre rynkor, förklarar hon. 

Johanna Gillbro är doktor i experimentell dermatologi och hudexpert. Bildkälla: Anders Wiklund/TT.
/
/
Hud
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!