Matti Sällberg är vaccinforskare på KI i Huddinge.
Matti Sällberg är vaccinforskare på KI i Huddinge. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Experten om vaccinationerna: "Det är för att rädda liv"

Den 27 december vaccinerades den första personen i Sverige mot covid-19 – men det är en lång väg kvar innan samhället kan återgå till det normala. Enligt vaccinforskaren Matti Sällberg kan det dröja innan vi uppnått en flockimmunitet.


Gun-Britt Johnsson var först ut i Sverige med att vaccinera sig mot corona. Enligt den tuffa 91-åringen kändes inte sprutan alls.

En annan som uttryckt sin glädje kring vaccinet är statsminister Stefan Löfven, som i ett uttalande sade att den påbörjade vaccineringen "är ett gott betyg till vetenskapen och till mänskligheten".

Då blir samhället normalt igen

I en intervju med TT sade den belgiska statsepidemiologen Steven Van Gucht att vaccinationerna är början av slutet, men att det kan dröja innan vi helt kan återgå till ett normalt samhälle:

– Till sommaren tror jag att trycket har lättat ordentligt. Om vi kan vaccinera åtminstone 70 procent så kan vi kanske se en full normalisering av samhället till hösten, eller slutet av året.

Så länge håller vaccinet i sig

I frågan kring hur länge immuniteten håller sig är något som vaccinforskaren Matti Sällberg har svårt att svara på.

– Det vet vi ingenting om egentligen, det är gissningar bara. Det är mycket som talar för att immuniteten kan hänga kvar i sex till 12 månader innan man behöver vaccinera sig igen, säger han till Nyheter24.

Enligt vaccinforskaren kan ålder ha att göra med hur länge ett vaccin skyddar i kroppen. Han förklarar att det är möjligt för immuniteten att försvinna tidigare i äldre ålder.

– Där får man helt enkelt avvakta studier. Jag tror att det kommer komma en hel del nu under våren, nya studier som visar hur länge immuniteten hänger kvar. För varje månad får vi ytterligare lite längre uppföljning av de som har vaccinerats.

Därför vaccineras de äldre först

En fråga som cirkulerat runt i samhället är den om valet kring att vaccinera boende på äldrevården först och inte de som rör sig i samhället och tar sig till och från jobb.

– Om man vill ha en effekt på sjukvården, det vill säga att man vill få tillbaka en normalt fungerande sjukvård, då måste man vaccinera de som faktiskt belastar sjukvården och det är de äldre. Det är de med olika riskfaktorer, det är äldre och det är sjukvårdspersonal. Så det är de man behöver ta hand om först.

Sällberg förklarar att de yngre är de som är näst på tur för vaccinet. Detta för att komma åt själva spridningen i samhället.

– För att bli av med spridning i samhället så bör man vaccinera de som rör sig. Men anledningen till varför man börjar med de äldre är för att rädda liv helt enkelt och för att avlasta sjukvården, fortsätter han.

Då uppnår vi flockimmunitet

Att uppnå flockimmunitet är ett mål som samhället strävar efter. Det är inte förrän då vardagen sakta men säkert kan börja återgå till hur den var innan pandemin. 

När uppnår vi flockimmunitet?

– Det är en jättesvår fråga. De som är bra på att gissa säger att det är någonstans mellan 75 till 85 procent. Men det beror ju på om man fortfarande har restriktioner kvar, så som social distansering. Då kommer man uppnå flockimmunitet tidigare. Men om vi ska leva helt normalt, då är det upp emot 75 procent, avslutar Matti Sällberg till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!