Missbruket går förr eller senare ut över hälsan och familjen
Arbetsnarkomanens hjärna slutar att fungera optimalt - Foto: Stokkete / Shutterstock

Arbetsnarkoman? Så vet du om du är en workaholic!

Lägger du för mycket tid och energi på ditt jobb? Anonyma arbetsnarkomaner listar varningssignalerna som avgör om du är i riskzonen för att vara arbetsnarkoman.


Prioriterar du att arbeta framför andra saker som borde vara viktigare, till exempel familj och vänner? Har du ett stort behov av att hålla dig upptagen, är uppe i varv och har svårt för att ”göra ingenting”? Är du besatt av att dra in mer pengar eller orolig över att inte ha tillräckligt? Arbetsnarkomani blir alltmer känt som ett utbrett beroendeproblem som kan få stora konsekvenser för din hälsa.

7 frågor som avslöjar om du är arbetsnarkoman

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, berättar om en norsk forskningsstudie där man tagit fram sju screeningfrågor för att kartlägga om man är arbetsnarkoman.

1. Tänker du ofta på hur du ska få mer tid till ditt arbete?
2. Arbetar du ofta mer än du hade tänkt?
3. Arbetar du för att minska känslor av oro eller ångest?
4. Säger andra människor att du borde jobba mindre?
5. Blir du stressad om du hindras att arbeta eller blir avbruten i ditt jobb?
6. Går ditt arbete ut över din fritid?
7. Påverkar arbetet din hälsa negativt?

Om du svarar ja på minst 4 av dessa frågor så är du arbetsnarkoman.

Arbetsnarkomani har samma mekanismer som drogberoende

Professor Nyberg säger att beroende är en och samma sjukdom oavsett utlopp. Det finns substansberoende och processberoende, men dessa två delar har många likheter, och det är viktigt att förstå det för att kunna ta sig ur situationen. 

–  Det är samma mekanismer i hjärnans beroendecentra och belöningssystem som aktiveras och ger kickar som man blir beroende av, oavsett om det handlar om spel, sex, arbete, socker, shopping, alkohol eller narkotika, säger han. Han berättar att arbetsnarkomani är det utlopp som det forskats minst på. Det är svårt att mäta vad som händer i hjärnan på någon som missbrukar sitt jobb, men det kommer att göras mer undersökningar kring det, Säger Fred Nyberg till Nyheter24.

Ett beroende som uppmuntras

Att vara arbetsnarkoman / workaholic är det enda utlopp av beroendesjukdom som hyllas och applåderas av samhället, enligt Fred. Han menar att ingen uppmuntrar en alkoholist eller en spelmissbrukare att vara aktiv i sitt beroende, men en arbetsnarkoman möts ofta av hurrarop. Att prestera och att tjäna pengar är ju något eftersträvansvärt och ofta behöver det gå långt över styr innan det ses som något dåligt eller skadligt, menar han.

“Hjärnan slutar att fungera optimalt”

Många arbetsnarkomaner verkar fulla av energi och ständigt i farten. Men ofta mår den som missbrukar jobb allt sämre på insidan. Förr eller senare kommer det oundvikligen att gå ut över inte bara familj och relationer utan även de egna basala behoven och hälsan. Många som lyckas vända den nedåtgående spiralen har gått vägen via utbrändhet. Till följd av att under en längre tid ha prioriterat bort sitt sociala liv och även basala behov som sömn, motion, att äta sunt, återhämtning och påfyllning av energi –  har de tillslut blivit dränerade så att kroppen och hjärnan inte längre fungerar optimalt, berättar Fred i telefon.  

Hur vanligt är det med arbetsnarkomani?
– “Det finns ett stort mörkertal när det kommer till arbetsnarkomani, så det är svårt att veta hur utbrett problemet egentligen är”. Fred Nyberg säger att det beror bland annat på att det är så accepterat och att det är få arbetsgivare som tar sitt ansvar och sätter in åtgärder för den drabbade. Vid exempelvis alkoholism reagerar chefen snabbare, Svarar Fred.

Kännetecken för arbetsnarkomani - checklista

Stämmer något av följande påståenden in på dig? Du är:
– Besatt av prestation
– Överdrivet aktiv
– Oförsiktig med din hälsa
– Frånvarande i dina relationer
– Negativ till vila och ledighet
– Orolig, nervös och ångestfylld
– Perfektionistisk
– Undvikande av intimitet
– Kontrollerande
Källa: anonyma arbetsnarkomaner / workoholics anonymous 

Arbetsnarkomani kan bottna i olika saker

Så varför blir man egentligen arbetsnarkoman? Vill inte alla att det ska bli fredag så att man får vara ledig snart? En del dyker in i jobb för att hålla sig upptagna och slippa känna tomhet och otillräcklighetskänslor. Andra jagar framgång och pengar som yttre bekräftelse på att de presterar bra. Ytterligare andra har så dålig självkänsla och självförtroende att det tror att de behöver lägga mycket mer tid på jobb för att komma upp i samma nivå som andra.

Att bli medveten om sitt arbetsmissbruk

Anna är 37 år gammal och älskar sitt jobb. Hon har precis insett att hon är workaholic. En insikt som slog ner som en blixt och gjorde ont att konfronteras med. Anna har gjort en framgångsrik karriär sedan 15 år tillbaka och alltid jobbat väldigt mycket. Eftersom hon inte har barn och familj, och arbetar med ett ämne som också är hennes största intresse privat, så tog det långt tid att inse att det ändå inte var helt normalt att arbeta 16-18 timmar per dygn.

Hur insåg du att ditt arbete hade blivit ett osunt beroende?
– När jag började märka att jag prioriterade bort mina vänner och andra sociala saker för att jobba, och pressade min kropp väldigt hårt för att orka med arbetsbelastningen. Jag slutade att träna, började dricka alldeles för mycket kaffe och tillslut tog jag också tabletter som jag blev beroende av, bara för att kunna fokusera och högprestera under omänskligt långa arbetsdagar, säger Anna till Nyheter24.

Ex-arbetsnarkomanen: – "Man tvivlar på sitt värde"

Den tillfrisknande arbetsnarkomanen Jullien Gordon skriver i en artikel på Linkedin om skillnaderna mellan en högpresterande person och en arbetsnarkoman. Han menar att en högpresterande person sätter sitt eget mående och välbefinnande i första hand och vet att hen behöver ta hand om sig för att kunna prestera, medan en workaholic prioriterar bort sig själv till förmån för jobbet.

–  En högpresterande person vill få ett jobb gjort medan en arbetsnarkomans största mål är att jobba och hålla sig upptagen. Ett karaktäristiskt drag hos en arbetsnarkoman är att fylla varje vaken stund med arbete för att de känner sig osäkra när de inte gör någonting. Osäkerheten bottnar i att de tvivlar på sitt värde och tror att ju mer upptagna de är desto mer viktiga är de, skriver Jullien till Nyheter24.

Hur tar man sig ur det?

Bitten Jonsson, addictionsspecialist med mångårig erfarenhet av beroendebehandling, förklarar:
– Ett bra första steg är att acceptera att man tappat kontrollen och lider av ett beroende. Sedan behöver man förstå vad ett beroende är och inse att jakten på pengar eller strävan efter att jobba så mycket som möjligt inte är något verkligt behov som kan tillfredsställas av mer jobb, utan en effekt av att hjärnan är kidnappad av beroendet och har cravings efter drogen (i detta fall jobbet). Att skaffa sig grundläggande kunskap om hur hjärnan fungerar och vad ett beroende är rent biokemiskt kan vara till stor hjälp, menar hon. Bitten understryker också att det ännu inte finns några kliniska diagnostiseringsverktyg för arbetsnarkomani, men säger att likheterna med andra utlopp av sjukdomen beroende gör att det ändå finns mycket hjälp att få inom beroendebehandling.

Få hjälp:

Anonyma arbetsnarkomaner är den svenska motsvarigheten till amerikanska workoholics anonymous. Det är ett 12 stegsprogram som hjälper människor att tillfriskna från beroende. Hör av dig till dem om du misstänker att du behöver hjälp att ta dig ur ditt arbetsmissbruk.
www.anonymaarbetsnarkomaner.se 

Anna i texten heter egentligen någonting annat.

Artikelbild: Fizkes / G-stock studio / Stokkete / Shutterstock

Av:. Sofie Tallberg

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!